Inspektori provjeravaju sniženja

Potrošači sve više obraćaju pažnju na cijene, naročito na "Crni petak"

24.11.2023. 09:52 / Izvor: Srpska.info
Crni petak

Potrošači ali i trgovci u Republici Srpskoj nemaju adekvatnu kulturu trgovine i kupovine i često se dešavaju propusti.

Potrošači ali i trgovci u Republici Srpskoj nemaju adekvatnu kulturu trgovine i kupovine i često se dešavaju propusti - ocjenjuje Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija".

Danas je u BiH kao i u većem dijelu svijeta, dan velikih popusta u trgovinama, takozvani Crni petak, koji se decenijama smatra kao početak Božićne kupovine u SAD.

Srdić kaže da je “Crni petak” jedan trend koji je došao iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su tvorci i osnovnih potrošačkih prava i prvog zakona o zaštiti potrošača. – S tim u vezi, njihova potrošačka kultura je nešto drugačija u odnosu na našu. Oni taj trend „Crnog petka“ gaje puno više decenija u odnosu na nas – ističe on.

"Ni mi kao potrošači a ni sami trgovci nemaju adekvatnu kulturu i trgovine i kupovine, pa tako često vidimo propuste koji se dešavaju kod samih trgovaca a to je nepravilno isticanje cijene koja je na akciji", izjavio je Srdić.

On kaže da je na tržišnoj inspekciji da provjeri da li su nivelacije cijena bile u prethodnom periodu na više da bi se sada snizile, odnosno, dovele na neko stvarno stanje što se u praksi često dešava.

"Potrošač treba da kupi proizvod po onoj cijeni koja je bila istaknuta na rafi, odnosno, na samom proizvodu. Zakon o zaštiti potrošača kaže da je trgovac dužan da proda proizvod po cijeni po kojoj je kupac stavio proizvod u svoju korpu. Prvi korak u ostvarivanju potrošačkih prava jeste pismeni prigovor upućen trgovcu, a možete se obratiti i Udruženju kako biste dobili pravi savjet", rekao je Srdić.

On je rekao da je kod nas dosta nelojalne konkurencije koja trgovcima ne dozvoljava da posluju kako bi trebali.

Srdić je istakao da se budi svijest potrošača i da u Udruženju dobijaju prigovore kupaca, te da imaju 1.000 potrošačkih prigovora na nivou jedne godine.

"S jedne strane je dobro što se budi svijest potrošača, a s druge strane, vidimo da trgovci nisu strana koja poznaje zakon, a morali bi – naveo je Srdić, dodajući da se žene više žale i bore za svoja prava", objavio je ATV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti