U BiH oko 3500 stranih radnika, najviše iz Turske i Srbije

26.11.2023. 10:38 / Izvor: Fena
radnici

U našu zemlju kako ističu, najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta.

U Bosni i Hercegovini trenutno je približno 3500 izdatih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, potvrdili su Feni iz Agencija za zapošljavanje UNIDAD.

U našu zemlju kako ističu, najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes bh. poslodavaca i za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije.

Iz UNIDAD-a kažu kako je potreba za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine u značajnom porastu.

"Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u usporedbi sa susjednom Hrvatskom koja broji preko 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini", istakli su.

Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše upošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari, varioci, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba.

Kako navode, dosadašnja iskustva sa stranim radnicima bila su pretežno pozitivna.

"Većinom imaju volju da rade i da unaprijede svoje vještine, a uspijevaju i da se uklope sa bh. radnicima. Bilo je nekoliko slučajeva kada su radnici strani državljani pokušavali da ilegalno pređu granicu i napuste BiH kako bi otišli u EU, ali oni su u manjini. Odabirom što kvalitetnijih radnika i temeljitim sigurnosnim provjerama koje vrše naše vlasti, nastojimo da izbjegnemo takve situacije", naglasili su iz UNIDAD-a.

Dodali su kako bi bh. poslodavci mnogo radije upošljavali domaće radnike, jer su često više kvalifikovani od stranih radnika i za njih nije potrebna dugotrajna i skupa procedura dobivanja dozvola potrebnih za rad. Ali, kako kažu, vrlo često poslodavci nisu u mogućnosti da nađu domaće radnike, pogotovo u već spomenutim zanimanjima, i tada su primorani da posegnu za strancima.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je izdato 2.490 radnih dozvola, i to 1.485 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 1.005 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote, a najviše njih izdato je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134) i Indije (128).

Kako su naveli, najviše radnih dozvola izdato je u građevinskom sektoru, i to za betonirce i srodna zanimanja 283 dozvole, za ljevače i srodna zanimanja 260, za tesare 159, zidare 157 te za radnike za jednostavne poslove u građevinarstvu 125.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Iz Ministarstva su naveli da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca to što se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovìna, susreće sa problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima, a što se odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentisani na izvoz.

Dodaju i to da se domaći privrednici, posebno izvoznici, suočavaju s nedostatkom radne snage iako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima koje poslodavci smatraju deficitarnim. Međutim, kako navode iz Ministarstva, te osobe ne traže posao, već su na evidencijama službi za zapošljavanje zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti