KANTE UMJESTO ZASTUPNIKA

Šteta na plafonu blokira rad zakonodavne vlasti, sjednica u zgradi Općine

28.11.2023. 09:36 / Izvor: Akta.ba
kante parlament

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sedma redovna u aktuelnom mandatu, bit će održana danas u Sarajevu.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sedma redovna u aktuelnom mandatu, bit će održana danas u Sarajevu, najavljeno je.

Početak je zakazan za 11 sati.

Ovoga puta sjednica neće biti održana u sali u sjedištu Parlamenta već u velikoj dvorani Općine Stari Grad.

Predstavnički dom je, naime, prije nekoliko dana odgodio zasjedanje zbog prokišnjavanja plafona u sali u zgradi Parlamenta FBiH gdje se već godinama održavaju sjednice oba doma. 

Osigurati uslove

Obrazloženo je da zbog oštećenja krova iznad predsjedavajućeg stola, nisu ispunjeni sigurnosni uslovi.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović se osvrnuo na problem statusa zgrade Parlamenta Federacije BiH, a u vezi sa prokišnjavanjem plafona. Poručio je kako je nedopustivo da šteta na plafonu blokira rad zakonodavne vlasti.

Upoznao je javnost da je uputio zahtjev nadležnima u FBiH za osiguranje uslova u radu Parlamenta FBiH i saniranje štete na plafonu.

"Problem postoji nekoliko mjeseci, zanima me zašto odgovorni nisu poduzeli mjere. Otkazivanje sjednice nije niti smije biti opcija. Budući da do danas nema adekvatne reakcije smatram nedopustivim da plafon koji prokišnjava blokira rad zakonodavne vlasti", naveo je u zahtjevu Martinović.

Inače, zgrada je u vlasništvu Grada Sarajeva uknjižena je na grad u septembru prošle godine. Iz Parlamenta su kazali kako će im se obratiti za sanaciju te i da su spremni odvojiti određena sredstva. Do tada sjednice u ovoj sali je nemoguće održavati.

Najavio je i da će uputiti dopis OHR-u koji je nametnuo Zakon o raspolaganju državnom imovinom jer grad Sarajevo izigrava upravo taj zakon u pokušaju prisvajanja zgrade federalnog parlamenta što priječi sanaciju krova.

Zastupnik Admir Čavalić smatra da je problem dublji i u vezi je sa sporom sa Gradom Sarajevom kada je riječ o korištenju samog prostora. 

"Ne bih volio da naredne tri godine provedemo van Parlamenta ili da od sjednice do sjednice tražimo neki prostor. Mislim da podhitno kao Kolegij trebamo sjesti da riješimo ovaj problem. Zaista, bilo bi nezgodno da u narednu godinu uđemo pod tom pretpostavkom da ćemo se tako seliti sa sjednice na sjednicu", kaže Čavalić.

Propao tender

Podsjetimo, krov zgrade parlamenta prokišnjava od 2019. godine kada je tadašnja direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH Meliha Jahjaefendić obavijestila aktom da se pojavio problem prokišnjavanja krova zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Od tada, pokušaj sanacije krova zgrade PSBiH, traje godinama. Naime, Sekretarijat PSBiH bio je prinuđen poništiti tender objavljen 2022. godine za izbor izvođača radova.

Tender je poništen jer nije dostavljena nijedna ponuda, što znači da nijedna firma ne želi posao od 815.061 KM odnosno 953.621 KM sa PDV-om.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti