NEMAJU ZDRAVSTVENU ISPRAVNOST

Federalna inspekcija zabranila uvoz 600 dječijih lutaka Mickey Mouse

29.11.2023. 07:47 / Izvor: Akta.ba
Mickey Mouse

Federalna sanitarna inspekcija na Mjestu carinjenja zabranila uvoz pošiljke 600 dječijih lutki "Mickey Mouse" porijeklom iz Kine.

Federalna sanitarna inspekcija na Mjestu carinjenja (MC) Mostar – Rodoč je dana 20.11.2023. godine, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 600 dječijih lutki „Mickey Mouse“ porijeklom iz Kine.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom predmeta opće upotrebe čije se carinjenje vrši na MC Mostar – Rodoč, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je hemijskom analizom utvrđeno da ne odgovara odredbama Pravilnika o uvjetima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opće upotrebe koji se mogu stavljati u promet.

Shodno tome, a u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine 120kg je zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć, sapćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti