Unaprjeđenje stanja bezbjednosti BiH

Usvojen sastav pregovaračkog tima i osnove za pregovore o sporazumu sa FRONTEX-om

12.12.2023. 14:38 / Izvor: Akta.ba
frontex

Na današnjoj sjednici usvojen sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa FRONTEX-om.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, FRONTEX.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić početkom mjeseca je uputio u proceduru ovaj važni dokument koji je osnova za pregovore sa FRONTEX-om o konačnom sporazumu o budućoj saradnji.

Ministar Nešić izrazio je zadovoljstvo što je Savjet ministara BiH usvojio tekst sporazuma o pregovorima sa Fronteksom što će unaprijediti stanje bezbjednosti BiH.

''Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo. Važno je da Evropa na nas ne gleda kao na crnu bezbjednosnu rupu, a ovaj sporazum je dokaz da je sve moguće riješiti da bude u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta. Pitanje kolektivne bezbjednosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, i drago mi je da su kolege iz Federacije BiH postupile racionalno i shvatile značaj Fronteksa'', ocijenio je ministar Nešić.

On ističe da je ovo korak naprijed u borbi sa organizovanim kriminalom, kao i ilegalnim migracijama.

''Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti i da ne želi da bude oaza kriminalcima. Važno je da je ovo i poruka investitorima da mogu računati na bezbjednost svog kapitala. Jedan investitor kada želi da uloži negdje svoj novac prvo pita kakva je tamo bezbjednosna situacija i vladavina prava. Praveći korake na putu da budemo dio evropskog bezbjednosnog prostora na najbolji način prezentujemo našu volju da i u ostalim segmentima želimo da budemo dio Evrope i njenih standarda'', istakao je Nešić.

Na ovaj način želi se uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju BiH te definirati modaliteti operativne suradnje država članica EU i nadležnih vlasti u BiH.

Izaslanstvo BiH će tokom pregovora voditi računa o zvaničnim nazivima institucija BiH radi njihovog točnog definiranja u tekstu Sporazuma.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti