Poslovi olakšani

Farma u Živinicama dobila donaciju EU: Ogrlice za krave i dron za usjeve

20.12.2023. 10:26 / Izvor: Agroklub
farma

Pametnim ogrlicama prate svoja goveda, a usjeve nadziru uz pomoć dronova, poslovi su uveliko olakšani.

Pametnim ogrlicama prate svoja goveda, a usjeve nadziru uz pomoć dronova, poslovi su uveliko olakšani, a najbolje u svemu je što sredstva nisu sami izdvojili. Naime, farma "Đug" d.o.o Živinice je kroz projekat EU4BusinessRecovery dobila donaciju od 82.000 maraka za digitalizaciju i inovacije.

Ova porodična firma osnovana je 2008. godine, a bave se mješovitom poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom. Imaju 90 grla stoke, četiri konja i zasad voćnjaka od 2.6 ha. Siju i jednogodišnje kulture, žitarice i hranu za stoku.

"Prošle godine smo prisustvovali dvjema sesijama vezanim za digitalizaciju u poljoprivredi i tu smo dobili ideje šta bismo mogli da upotrijebimo u našoj farmi. Tada smo i aplicirali prvi put i odobrena su nam sredstva", kaže Munevera Đug, direktorica farme, dodavši kako će oprema koju su dobili uveliko pomoći u očuvanju i povećanje njihove proizvodnje, kao i očuvanju životne sredine.

Nadzor stoke i imanja

Implementacijom projekta dobili su 24-satni nadzor imanja i grla stoke. Zahvaljujući najsavremenijim dronovima za nadgledanje i snimanje velikih površina usjeva, mogu detektirati promjene koje nastaju usred suše, bolesti kulture ili prevelikog navodnjavanja, te odmah djelovati i tako smanjiti gubitke.

Dron za prskanje usjeva i voćnjaka može da odmijeni radnika, koji je potrebno samo da upravlja konzolom, a ne da se kao ranije izlaže pesticidima. Pametne ogrlice ima svaka krava te u svakom trenutku prate aktivnosti životinje, zdravstvenu sliku i ovulaciju, što će doprinijeti povećanju stočnog fonda, navode. Farma je dobila i meteorološku stanicu, koja će im pomoći u planiraju svakodnevnih aktivnosti na imanju.

"Uz ovu opremu, smanjit ćemo naše gubitke, imat ćemo veću proizvodnju i radnici će imati manje posla", poručuje Munevera.

Jačanje konkurentnosti

Cilj projekta bio je podržati modernizaciju velikih lanaca vrijednosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kroz sistematiziranje i integriranje operacija u svim fazama lanca snabdijevanja: proizvodnji, sakupljanju, preradi, marketingu i prodaji.

Projekat omogućava unapređenje diverzifikacije ruralnih ekonomskih aktivnosti, s fokusom na male poljoprivrednike koji dominiraju ruralnom Bosnom i Hercegovinom, jačajući njihovu konkurentnost, podržavajući unaprjeđenje njihovih gazdinstva, obradu farmi, promociju kratkih lanaca vrijednosti i aktivnosti izvan farme, kao što su zanati i usluge u šumarstvu i poljoprivredi.

Projekat je dao ekonomski i društveni doprinos u oblastima zaštite na radu, poljoprivrede, turizma, inovacija proizvoda i digitalizacije. Zadržano je preko 8.700 radnih mjesta, otvoreno preko 550 novih, pomognuto 160 startupa i 343 mikro, mala i srednja preduzeća. 

EU4BusinessRecovery su sufinansirali Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički implementirali Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti