Novi prijedlozi

Ohrabrujuće poruke na sastanku s Minićem, poljoprivrednici ipak oprezni

29.12.2023. 09:37 / Izvor: Agroklub
MPVRS

U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci održan je sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci održan je sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Save Minića, sa saradnicima i predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača. Tema konsultativnog sastanka bio je ptavilnik o usmeravanju sredstava agrarnog budžeta u 2024.godini.

Za poticaje u narednoj godini u Republici Srpskoj će biti izvdojeno 180 miliona maraka. Ministar Minić je ranije rekao kako će ići sa strožim kriterijumima kad su upitanju kapitalne investicije, te da tekuća proizvodnja dolazi u prvi plan. A, plan je i da u 2024. učestvuju sa 70 posto subvencija u nabavci priplodnih nazimica. 

Ohrabrujući prijedlozi

Prema riječima Save Bakajlića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", koji je prisustvovao današnjem sastanku, neki od prijedloga koji su izneseni danas djeluju ohrabrujuće. 

"Imali smo dosta primjedbi na ovogodišnji budžet, samo kapitalne investicije su probile 20 i nešto miliona maraka, nisu platili svima odštetu za svinjsku kugu, situacija nije ni malo dobra, ali vidjet ćemo šta će biti kada bude urađen nacrt pravilnika", kaže Bakajlić i dodaje da će poljoprivrednici oprezno pristupiti kada je riječ o uzgoju svinja. 

Istakao je kako ne pamti goru godinu po pitanju sveukupne situacije, ali i isplate poticaja, jer "sredstva na papiru ne znače i u džepu". Čulo se, kako kaže, i dosta prijedloga tokom današnje rasprave, ali očekuje da će sve jasnije u januaru naredne godine kada bi trebao biti urađen nacrt pravilnika. 

"Mi smo predlagali da se pšenica premira sa 800 KM, da se podigne količina regresiranog dizela na 150 l/ha, da se donese zakon o poticajima kako bi neke stvari bile sigurnije. Do sada niko nije odgovarao za svinjsku kugu, a ceh su platili poljoprivredni proizvođači", kaže naš sagovornik. 

Bez polemika

On je rekao i kako je najavljeno da će se mnoge stvari pokrenuti sa mrtve tačke, a pored ostalog, kako dodaje "ministar se sjetio i da treba zaštiti domaću proizvodnju", na čemu proizvođači insistiraju već punu deceniju. 

"Vidjet ćemo, ako ništa barem ćemo imati utješne riječi", naveo je Bakajlić, te naglasio kako se kretanje i uvoz stoke mora uozbiljiti i dovesti u red. 

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković, istakao je da je zadovoljan današnjim sastankom, kazavši kako su rezimirani njihovi prijedlozi koje su ranije upućivali. 

"Nije bilo nekih žešćih polemika. Ono na što uporno ukazujemo jeste činjenica da nas ugrožava prekomjeran uvoz i prijeti da nemamo gdje plasirati svoje proizvode bez obzira na visinu poticajnih sredstava. To je u nadležnosti institucija BiH i nama je jasno da je teško postići konsenzus kada je riječ o uvođenju zaštitnih mjera, a mi ćemo svakako omasoviti sada pritiske da se uvedu određena ograničenja uvoza", rekao je Marinković pojasnivši kako niko ne traži potpunu zabranu, nego mjere u vidu sezonskih ograničenja i slično. 

Za sada su, kako kaže, zadovoljni agrarnim budžetom, a na narednom sastanku će dati prijedloge eventualnih korekcija, ukoliko za time bude bilo potrebe. 

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti