Oglasio se Energoinvest

Nakon upozorenja da će građani Sarajeva ostati bez plina: Molimo građane za strpljenje…

30.12.2023. 08:21 / Izvor: Akta.ba
energoinvest

Prema trenutnim navodima Sarajevo će od 1.januara 2024. godine ostati bez plina.

Prema trenutnim navodima Sarajevo će od 1.januara 2024. godine ostati bez plina. Ovu informaciju za N1 potvrdio je Nedeljko Elek, direktor kompanije "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva koja vrši transport prirodnog gasa. No, odmah su se oglasili i iz Energoinvesta.

Naime, kako su naveli kako pojedine uslove Energoinvest nije mogao prihvatiti.

U nastavku pročitajte njihovo saopćenje u cijelosti:

“Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas- Istočno Sarajevo. Zahtjev Sarajevo-gasa- Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024 god, sveden na dužinu trase kojim Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator Gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom ” ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter Sarajevogas – Istočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

U cilju izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega ne juče 28. 12. 2023 godine bio postignut odgovarajuci dogovor.

Enegoinvest je uprkos svemu juče 28.12 2023g pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi iste upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Nažalost danas 29.12 2023 godine transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa sa datumom 01.01. 2024. g u 6h ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog Ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtjevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbjede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da Sarajevogas-Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti