Novčane kazne bez upozorenja

Pripazite: Nelegalno oglašavanje sve više pod lupom inspekcije

08.01.2024. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Inspekcija

U posljednje vrijeme učestale su i prijave privrednih subjekata o nezakonitoj prodaji proizvoda putem oglasa na web portalima.

Nelegalno reklamiranje proizvoda i usluga u elektronskim medijima sve više je pod lupom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U posljednje vrijeme učestale su i prijave privrednih subjekata o nezakonitoj prodaji proizvoda putem oglasa na web portalima. Ističu da je njihovo poslovanje u značajnoj mjeri ugroženo. Traže da se u ovoj oblasti uvede red i onemogući svaki vid nelojalne konkurencije.

S druge strane veliki broj građana prije same registracije želi provjeriti interes tržišta. Troškovi registracije i održavanja biznisa nisu nimalo jeftini. Zbog toga često prvo pokušavaju prodavati svoje proizvode online. No, to zakonom nije dozvoljeno.

Članom 265. Krivičnog zakona FBiH djela nezakonitog stavljanja robe u promet, te nezakonitog objavljivanja reklama tretirana kao krivična djela za koje je pored novčane propisana i zatvorska kazna.

Kazne se kreću od 500 do 3000 KM, a upozorenja nema.

“Neregistrirani rad, odnosno rad bez odobrenja spada u područje neformalnog sektora, odnosno sive ekonomije, čije iskorjenjivanje predstavlja strateški i dugoročni cilj djelovanja inspekcijskih organa. Po pitanju kršenja naprijed navedenih, strogih odredbi važećih zakona, u cilju zaštite potrošača i zdravlja stanovništva u vezi s oglašavanjem, ne izriču se upozorenja već se u povodom utvrđenog prekršaja izdaje prekršajni nalog u skladu sa kaznenim odredbama zakona” pojasnio je za Akta.ba glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je formirala i Posebnu grupu za praćenje oglašavanja svih elektronskih i štampanih medija, uključujući i internet portale. Cilj je detektovati nelegalno oglašavanja. Nakon što uoče nepravilnosti i nezakonit rad, poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i  obavještavaju istražne organe o nezakonitim pojavama u ovoj oblasti.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti