SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BiH

Adis Kečo: Naši radnici žive ispod granice siromaštva

15.01.2024. 11:16 / Izvor: Federalna.ba
radnici

S obzirom na visinu prihoda koje ostvaruju na osnovu rada, mnoge životne namirnice su za mnoge građane Federacije BiH misaona imenica'', rekao je.

Ovoga ponedjeljka u političkim minutama jutarnjeg programa sa Adnanom Trtovac razgovarao je Adis Kečo, šef stručne službe u Savezu samostalnih sindikata BiH.

"Minimalna plata"

''Prije svega, ja imam potrebu istaći da se Savez samostalnih sindikata BiH na neki način protivi ovoj odluci Vlade Federacije BiH da minimalna plata bude 619 KM. Mi smo prije dvije godine krenuli sa kampanjom u kojoj smo tražili da minimalna plata bude 1000 KM, da se donese zakon o minimalnoj plati i ono što je bilo do Saveza samostalnih sindikata BiH mi smo sve učinili. Uspjeli smo u prethodnom sazivu vlasti okupiti i poziciji i opoziciju i oni su potpisali zajedničku izjavu i uputili zajednički prijedlog zakona o minimalnoj plati koji je kreirao Savez samostalnih sindikata BiH. Uspjeli smo izlobirati da se taj tekst zakona u toj formi nacrta usvoji u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Uspjeli smo izdogovorati sa predstavnicima izvršne vlasti i u ovom sazivu da se taj zakon razmatra i bilo je iskrene volje i namjere da se taj zakon i usvoji. Međutim, zbog drugih komplikacija, reforme poreskog sistema koja podrazumijeva rasterećenje doprinosa na platu. Ono što je još bitno napomenuti da je Parlament izglasao zaključak da će se sva tri tipa zakona usvojiti u paketu. Zbog tih određenih problema pri kreiranju samog zakona o minimalnoj plati Vlada nije uspjela da sve izorganizuje da bi se usvojila sva tri zakona. I donijela je tu uredbu koju je Vlada Federacije dužna da donese svake godine. Da se usvojio zakon o minimalnoj plati, nama ta metodologija ne bi ni trebala. Ova Vlada je koristeći se tom metodologijom došla do ove cifre. Spomenuli ste taj iznos potrošačke korpe koji je gotovo 3000 KM. Sa ovim platama, sa ovim primanjima, definitivno se može reći da naši radnici, ali i građani Federacije BiH žive na granici siromaštva pa usudit ćemo se reći i ispod granice siromaštva. S obzirom na visinu prihoda koje ostvaruju na osnovu rada, mnoge životne namirnice su za mnoge građane Federacije BiH misaona imenica'', rekao je.

"Ekonomsko-socijalno vijeće"

''To je jedna velika opasnost. Ako ne bi bila obavezujuća za poslodavca ova odluka, onda se vraćamo minimum 5 godina unazad, a to je da nemamo propisa kojim se definiše minimalna plata. Ne znam zašto je predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH dao takvu izjavu. S druge strane, imam potrebu napomenuti da Savez samostalnih sindikata BiH nije učestvovao u tog Ekonomsko-socijalnog vijeća i sjednice nisu održane još od novembra 2017. godine. Jer je prethodno vijeće koje je radilo u prethodnih nekoliko godina radilo daleko od očiju javnosti, s jedne strane. S druge strane, radilo je na principu sporazuma o radu  Ekonomsko-socijalnog vijeća kojeg su potpislai određeni granski sindikati. Predviđeno 2002. godine da je Savez samostalnih sindikata delegacija kao i Vlada Federacije, kao i Udruženje poslodavaca. To vijeće je dalo načelnu suglasnost za uredbu o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plate koju je ova Vlada samo upotrijebila i ništa više. I došla do te spoznaje i računice da je najniža plata 619 KM. Još svakako trebam napomenuti da svaki iznos koji bi bio ispod 1000 KM je apsolutno neprihvatljiv sa Savez samostalnih sindikata BiH. Mi tražimo da se donese zakon o minimalnoj plati da ona bude 1000 KM. Čim je imenovana nova Vlada Federacije mi smo uputili zahtjev Vladi Federacije i tražili da se uspostavi rad Ekonomsko-socijalnog vijeća i to na način kako je to previđeno sporazumom o osnivanju, a ne sporazumom o radu. Dobili smo odgovor da se na tome radi i vjerujemo da će doći u tom segmentu do pomaka. Mi smo do sad imali jedan korektan socijalni dijalog sa novom Vladom Federacije u smislu određenih zakona koji su se predlagali od strane resornih ministarstava, dolazili su nam ti zakoni na konsultacije, davali smo svoje prijedloge, učestvovali na određenim radionicama i radnim sastancima. Možemo biti zadovoljni time u odnosu na prošlu vlast iz koje smo bili isključeni'', kazao je.

"Inicijativa za minimalnu platu od 1000 KM"

''Tačno je da je Savez samostalnih sindikata pokrenuo kampanju 2018. godine kada je 1000 KM tada i sad nije moguće porediti. Zato mi očekujemo da će zakon o minimalnoj plati koji se namjerava usvojiti da će po njemu minimalna plata biti i viša od 1000 KM. Zaista ćemo kroz pregovore sa Vladom Federacije BiH inzistirati da to bude više od 1000 KM. Inflacija je dosta toga pojela u tom segmentu i smatramo da bi se samo usvajanjem zakona koji će predviđati samo 1000 KM da se ne bi postigao toliko značajan efekat, smatramo da to nije dovoljno. Očekujemo da minimalna plata bude i viša od 1000 KM. Ukoliko bi se u tu minimalnu platu od 1000 KM ubrajali i doprinosi, onda to ne bi bio zakon o minimalnoj plati, nego o minimalnim primanjima. Što je za nas neprihvatljivo. S obzirom na velika iseljenja radne snage, vjerujem da bi i poslodavci trebali pokazati bar malo koliko im je stalo jer ti radnici njima donose profit i kapital'', kazao je za kraj ovog razgovora Adis Kečo, šef stručne službe u Savezu samostalnih sindikata BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti