U JANUARU TRODNEVNI ŠTRAJK

Sivro: Prestati sa administrativnim reformama koje opterećuju rad vrtića, škola i radnika

19.01.2024. 13:12 / Izvor: Fena
protst

Dvanaest je zahtjeva Sindikata, a to je strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora.

Nastavnici, učitelji i odgajatelji u osnovnim školama i vrtićima Kantona Sarajevo 29., 30. i 31. januara organizirat će od 07.30 do 09.30 sati štrajk upozorenja. Pored ostalog, traže da se plate radnika u obrazovanju odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS i da se odmah prestane s administrativnim reformama.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro danas je na konferenciji za medije obrazložio da se štrajk upozorenja organizuje i realizira kao metod sindikalne borbe kojom se iskazuje nezadovoljstvo radnika zbog "višegodišnjeg maćehinskog odnosa Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Vlade KS prema radnicima zaposlenim u javnim ustanovama predškolskog odgoja i javnim ustanovama osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja".

Dvanaest je zahtjeva Sindikata, a to je strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, te da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odmah prestane ugrožavati stečena prava radnika.

"Zahtijevamo da se koeficijenti svih radnika odmah povećaju minimalno za 10 posto, te da najniža plata bude uvećana za 10 posto od 1. 1. 2024. godine i da se da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave", naglasio je Sivro.

SIVRO

Također, zahtijevaju da se odmah pokrene procedura pregovora za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS te njegovo potpisivanje najkasnije do 30.  aprila 2024. godine.

Pri tome se, kako je Sivro obrazložio, sva stečena prava radnika ne smiju umanjivati a sve odredbe Kolektivnog ugovora (plate, naknade plata i naknade koje nemaju karakter ličnih primanja) da ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture.

"Zahtijevamo da se plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja", poručio je Sivro.

Plate radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, obrazložio je, veće su za 50 posto u odnosu na plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Jedan od zahtjeva je i da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima.

Neophodnim smatraju da se uradi novi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada te standarde ne donese bez saglasnosti Sindikata.

Također traže da se isplati pomoć po uredbi Vlade Federacije BiH i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima.

"Tražimo promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova", poručio je Sivro.

Sivro je poručio da su voljni pregovarati sa Vladom KS narednih sedam dana, jer je to u interesu svih radnika, djece, učenika i njihovih roditelja, ali ukoliko se Vlada ogluši o realnim zahtjevima Sindikata onda će stupiti u generalni štrajk i pokrenut će tužbe protiv Vlade KS, te će tražiti ostavke premijera i ministara u Vladi KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti