Proširen ekspertski tim

Slučaj Trgovska gora: BiH angažuje međunarodnu pravnu kuću

02.02.2024. 10:25 / Izvor: Fena
trgovska gora

Ministarstvo i Pravobranilaštvo BiH je dobilo zadatak da uđe u fazu pregovora s određenim međunarodnim pravnim kućama.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košara izjavio je da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici prihvatilo prijedlog Ministarstva "da angažujemo međunarodnu pravnu kuću koja će se baviti pitanjem Trgovske Gore, kao što je to uradila i Hrvatska".

"Mi nećemo biti naivni na najave da će Hrvatska sve aktivnosti obustaviti do 2028. godine. Imamo nekih suprotnih informacija od onih koje dolaze zvanično iz Hrvatske. Mi smo opredjeljeni implementacijama naših programa i naše agende, koju je utvrdio pravni i ekspertski tim i koje su utvrdile sve institucije u samoj BiH, kako institucije RS, tako institucije Federacije i nivo BiH", kazao je Košarac.

Dodao je da su danas, na zahtjev ekspertskog tima, proširili dio struktura ekspertskog tima za eksperte koji su sada neophodni za istraživanje koje provode institucije RS i Federacije BiH, što je dobar signal.

"To smo isto uradili kada je pitanje načina funkcioniranja samog pravnog tima i organizacija određenih događaja koji su neophodni kako bismo implementirali sve ono što stoji u strategiji. Ono što je danas najvažnije je da je Vijeće ministara prihvatilo prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da angažujemo međunarodnu pravnu kuću koja će se baviti pitanjem Trgovske Gore, kao što je to uradila i Hrvatska", istaknuo je ministar Košarac.

Mi cijenimo, dodao je on, da imamo taj kapacitet, cijenimo da imamo tu strukturu da kroz budžet institucija BiH i budžete institucija RS i Federacije BiH imamo dovoljno sredstava da angažujemo međunarodnu pravnu kuću.

"Mi ćemo to uraditi. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Pravobranilaštvo BiH je dobilo zadatak da uđe u fazu pregovora s određenim međunarodnim pravnim kućama. U kratkom vremenskom roku ćemo izaći sa novom odlukom, nakon faze pregovoranja sa tim međunarodnim pravnim kućama, kako bi i BiH imala međunarodnu pravnu kući. Borit ćemo se svim pravnim i ekspertskim sredstvima da onemogućimo Hrvatsku u namjeri da na tom lokalitetu izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada", istaknuo je Košarac, te podsjetio da se radi o lokalitetu Čerkezovac, odnosno Trgovska gora.

Kaže da se prvenstveno radi o brizi za zdravlje 250 hiljada ljudi, te životnoj sredini 13 općina, kako RS tako i Federacije BiH.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti