Digitalizacija gradskih uprava

IDDEEA spremna za CIPS u elektronskoj formi, na potezu općine

14.02.2024. 09:31 / Izvor: Akta.ba
CIPS

IDDEEA je osigurala mogućnost implementacije elektronske razmjene dokumenata (CIPS) u elektronskoj formi.

U današnjem digitalnom dobu, gradovi i opštine se suočavaju s izazovima brzih promjena, a jedan od ključnih koraka ka modernizaciji je digitalizacija gradskih uprava. 

Shodno tome, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) pokrenula je inicijativu koja ima za cilj unaprijediti rad općinskih i gradskih uprava, olakšati administrativne procedure, te omogućiti bržu i efikasniju podršku građanima i privrednim subjektima.

Tačnije, IDDEEA je osigurala mogućnost implementacije elektronske razmjene dokumenata (CIPS) u elektronskoj formi.

Projekt 'elektronske uprave' usmjeren je na smanjenje vremena potrebnog za administrativnim postupcima, čime se omogućuje građanima i firmama da elektronskim putem brzo i jednostavno ostvare svoje potrebe i dobiju sve što im je potrebno.

GRAĐANI MOGU UBRZATI PROCES

Da bi došlo do realizacije ovog projekta, općine i svi koji zahtjevaju CIPS za bilo šta se trebaju obratiti IDDEEA-i da im se obezbijedi elektronska razmjena podataka.

Kako saznajemo, da bi se proces ubrzao, IDDEEA je uputila i inicijativu/molbu svim općinskim i gradskim upravama da im se obrate i upoznala ih sa svim prednostima.

"Nažalost, IDDEEA ne može natjerati nijednu ustanovu da se obrati sa zahtjevom za elektronsku razmjenu podataka, te da promijene svoje akte da više ne traže papir. Da bi se to desilo, građani mogu tražiti od svojih općina da se obrate agenciji IDDEEA kako bi im se implementirala elektronska razmjena podataka", kazao je direktor Agencija za identifikacione dokumente Almir Badnjević.

Iz IDDEEA-e napominju da će se uvođenjem elektronske razmjene podataka, ne samo smanjiti administrativni troškovi, već će i građani i privredni subjekti imati koristi od brže i kvalitetnije podrške.

"Važno je napomenuti da institucije ne plaćaju nikakvu naknadu za prijenos i razmjenu podataka te ovim putem potičemo sve gradove i opštine da iskoriste ovu priliku i unaprijede svoj rad kroz efikasniji pristup relevantnim informacijama", ističe.

U sklopu ovog projekta, Agencija vodi i održava važne evidencije koje mogu biti od koristi i upravama.

U konačnici bi to značilo da se građanima više ne traži daj "popularni papir".

Podsjetimo, Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto nedavno je najavio kako su poduzeli određene aktivnosti na digitalizaciji CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već bi trebali osjetiti građani u FBiH tokom 2024. godine.

"Pozivam općine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno", poručio je Forto.

CIPS - noćna mora građana

CIPS je engleski termin koji znači Citizens Identity Protection System (Sistem zaštite identiteta građana). CIPS potvrda je dokaz o prijavi adrese prebivališta koja sadrži lične podatke. 

CIPS potvrda se može izvaditi u sektoru za administraciju entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova kao i u Javnom registru u Brčko distriktu. 

CIPS potvrdu mogu tražiti pravni subjekti, banke, institucije, komunalne firme... Prijava prebivališta vadi se u općini u kojoj ste prijavljeni, negdje u Pošti, a negdje u MUP-u. Ukoliko se prijavljujete na novu adresu, imate rok od 15 dana da se javite nadležnom organu.

Institucije ili druga pravna lica nerijetko traže CIPS potvrdu od građana ne stariju od šest mjeseci, te je ovaj famozni papir postao noćna mora građana.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti