Federalna inspekcija

Zabranjen uvoz 27 tona merkantilnog krompira iz Egipta​

14.02.2024. 13:35 / Izvor: Akta.ba
krompir

Foto: Ilustracija

Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prelazu Domaljevac–Šamac zabranila je uvoz 27 tona merkantilnog krompira iz Egipta.

Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prelazu Domaljevac–Šamac zabranila je uvoz 27 tona merkantilnog krompira iz Egipta zbog zaraženosti štetnim organizmom.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 27.000,00 kg je zabranjen, a sadržaj pošiljke će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti