BEZ VEĆIH IZDVAJANJA ZA BUDŽET

Amidžić: Na nivou BiH imamo neefikasne agencije koje troše 12 miliona KM godišnje

15.02.2024. 08:24 / Izvor: SRNA
amidžić

Srđan Amidžić poručio da nema većih izdvajanja iz Republike Srpske i Federacije BiH za budžet na nivou BiH.

 Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić poručio je da je stav ovog ministarstva da nema većih izdvajanja iz Republike Srpske i Federacije BiH za budžet na nivou BiH, imajući u vidu da se život odvija u entitetima, kao i da neopravdano postoje institucije koje troše značajna sredstva koja bi mogla biti usmjerena na korisnije stvari.

"Kada je riječ o karakteru budžeta na nivou BiH za ovu godinu to je potrošački budžet. Sedamdesetpet institucija potroši milijardu KM na primanja radnika. Po završetku 2023. godine pojavio se višak sredstava u Centralnoj banci i ta sredstva ćemo usmjeriti ka kapitalnim projektima", rekao je Amidžić. 

On je dodao da je trenutno na snazi privremeno finansiranje za prvi kvartal ove godine, te vjeruje da će pitanje budžeta biti uskoro riješeno. 

Amidžić je naglasio da na nivou BiH postoje agencije koje nemaju nikakvog smisla, a koje troše 12 miliona KM na godišnjem nivou. 

"Kolege iz FBiH insistiraju na postojanju takvih institucija jer je njihov doživljaj da je BiH tako više, to nije normalno. BiH je više u onom segmentu u kojem su ljudi koji tu žive spremni da je dožive kao zemlju u kojoj žive. Ne možete ništa nametati, trošite bezveze novac", istakao je Amidžić za ATV. 

On je naveo da je jedna od takvih institucija Komisija za koncesije koja je za deset godina potrošila više od deset miliona KM, a ta sredstva su mogla biti usmjerena na subvenciju kamata stambenih kredita mladim bračnim parovima ili za nešto drugo. 

Amidžić je konstatovao da bi onaj ko želi BiH kao zemlju, nastojao da je učini održivijom. 

Govoreći o akcizama, on je naveo da odgovornost za akcize preuzima onaj ko ne glasa da se one podijele. 

"Do sada smo imali koncept kako se to dijelilo i odjednom taj koncept ne može, a nema odgovora kako može", rekao je Amidžić. 

On je naveo da na računima trenutno ima 700 miliona KM. 

"Gledamo hoće li nam EU dati milijardu KM, a imamo sad 700 miliona KM na računima. I od EU uzmemo milijardu za tri godine, plaćamo im kamate, a imamo 700 miliona koje nam jede inflacija", rekao je Amidžić. 

On je naglasio da bi neke od tih nepotrebnih institucija ukinuo, bez obzira što su na čelu nekih kadrovi iz Republike Srpske, već gleda ekonomsku održivost. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti