ODLUČNA BORBA PROTIV IGARA NA SREĆU

Stanivuković najavio visoke takse za kockarnice i kladionice blizu škola

15.02.2024. 10:17 / Izvor: Akta.ba
BANJALUKA

Kockarnicama i kladionicama biće zabranjen rad u krugu od 500 metara od škola na području grada.

Kockarnicama i kladionicama biće zabranjen rad u krugu od 500 metara od škola na području grada.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je najavio da Grad Banjaluka među prvima u regionu odlučno kreće u ovu borbu.

"Moramo da zaštitimo našu djecu od ovog vida socijalne patologije, koji je sve češće djeci na dohvat ruke", naglasio je gradonačelnik.

U tom pravcu, kako je rekao, na jednoj od narednih sjednica Skupštine Grada biće doneseno niz preporuka.

"Također, Narodnoj skupštini Republike Srpske ćemo predložiti izmjene zakona koji će tačno definisati da kladionice i kockarnice moraju biti udaljene 500 metara od škola", kazao je gradonačelnik.

Dok se ove odluke ne usvoje, kao destimulativna mjera biće određena visoka taksa za kockarnice koje trenutno imaju objekte otvorene u blizini škola, te će one plaćati takse od 25.000 KM po poslovnici.

"Resornom ministarstvu predložićemo i programe prevencije u kojima bi se djeca u školama upoznala sa problemom zavisnosti od kocke, te shvatila da to nikako nije bezazleno kako se nekada čini", rekao je on.

Gradonačelnik je podsjeto da je najmlađi zavisnik od kocke na ovim prostorima imao sedam godina, te da u ovu borbu trebamo krenuti odmah, jer kocka ne smije biti djeci na dohvat ruke.

"Alarm je već uključen! Vrijeme je da se svi uključimo, pridružite nam se da zajedno gradimo sigurnu budućnost za našu djecu", zaključio je gradonačelnik.

Nakon što je gradonačelnik Banjaluke najavio da će biti zabranjen rad kockarnicama i kladionicama u blizini škola, navodeći da je Banjaluka preteča te ideje, oglasio se i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Tomaš je brzo odgovorio Stanivukoviću navodeći da Prnjavor još 2019. nije dozvolio otvaranje kladionica u blizini škole.

"Prnjavor još 2019. nije dozvolio otvaranje kladionica u blizini škole. Ipak smo mi "preteče" kako neki sebe nazvaše", poručio je Tomaš.

Podsjećamo, prije par godina u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branko Ćopić” i Gimnazije u Prnjavoru trebala je biti otvorena kladionica, međutim gradske vlasti su to spriječile.

"Iako po propisima legalno urađeno, otvoriti kladionicu u neposrednoj blizini škole bilo osnovne ili srednje u našem slučaju nije moralno ni društveno odgovorno", poručio je tada Tomaš koji je odmah po saznanju da se kladionica otvara izašao na lice mjesta te najoštrije osudio navedene aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti