POZIV NA DODATAN OPREZ

Opasne dionice u RS na kojima vam je "glava u torbi"

20.02.2024. 10:28 / Izvor: Nezavisne novine
put

Dok nadležni pozivaju na dodatan oprez i strpljenje, vozači na ovim dionicama bukvalno ne znaju šta se može desiti iznenada.

Svako ko se ikada vozio magistralnim putem od Gacka ka Foči, a onda dalje ka Trnovu i Istočnom Sarajevu, može posvjedočiti da su ove dionice magistralnih puteva među najopasnijima u kompletnoj Republici Srpskoj.

Kanjonski usjeci, gdje stijene praktično vise nad glavama vozača, planinski teren i mokar kolovoz, nekada i u ljetnim mjesecima, konstantno pozivaju učesnike u saobraćaju na potpunu koncentraciju tokom upravljanja vozilima.

Ali, nekada im ni to ne pomaže, jer kad priroda učini svoje, onda nisu dovoljne ni barijere, niti oprez vozača, već nažalost, samo puka sreća da neće biti povrijeđenih, a da će se sve završiti samo sa manjom ili većom materijalnom štetom.

Upravo takvom epilogu svjedočili su vozači u prethodnih nekoliko dana na dvije dionice magistralnih puteva Gacko - Foča (prevoj Prijeđel), te Trnovo - Dobro Polje - Miljevina, gdje su se dogodile dvije saobraćajne nezgode, te jedan prekid saobraćaja usljed velikog odrona.

Naime, u saobraćajnog nezgodi koja se tokom proteklog vikenda dogodila na prevoju Prijeđel jedno vozilo je završilo na krovu, ali na svu sreću bez težih posljedica za putnike. Nekoliko dana ranije saobraćaj je bio obustavljen i usljed ogromnog odrona stijena na magistralni put.

Takođe, na sreću u tom trenutku nije bilo učesnika u saobraćaju, pa osim čišćenja druma nije bilo drugog posla za nadležne.

Međutim, ovakvu sreću nije imao jedan od vozača teretnog kamiona, nakon što je na putnom pravcu Foča - Istočno Sarajevo (dionica Trnovo - Dobro Polje - Miljevina) 12. februara došlo velikog odrona, usljed čega je ogromna stijena udarila direktno u prednji dio i točak kamiona.

Iz Policijske uprave Foča saopštili su da nije bilo povrijeđenih, ali da je na kamionu pričinjena materijalna šteta.

Na upit "Nezavisnih novina", u kojem smo tražili odgovore da li će biti nešto preduzeto po ovom pitanju i da li je u ovoj godini planirana ikakva rekonstrukcija spornih dionica, iz Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" konkretno su se osvrnuli na odron koji se dogodio na magistralnom putu prvog reda MI-111, dionica Trnovo - Dobro Polje - Miljevina, navodeći da je tu pored postojeće saobraćajne signalizacije, zaštitnih mreža i ograda, postavljena i dodatna saobraćajna signalizacija koja sve učesnike u saobraćaju upozorava na mogućnost odrona.

"To je urađeno jer se cijela ta dionica nalazi u kosini, koje su na nekim dijelovima visoke i preko 100 metara", piše u odgovoru na pitanja.

Dalje navode da na većem dijelu ove dionice postoje zaštitne mreže, ali da one ne mogu da zadrže krupniju stijensku masu, kao što je bio slučaj u navedena dva dana.

Prema tvrdnjama iz "Puteva RS", ova dionica nalazi se na listi prioriteta za sanaciju.

"Predstavnici Javnog preduzeća u pregovorima sa Svjetskom bankom ovaj putni pravac su izdvojili kao jedan od prioriteta za sanaciju, a finalizacija i odobrenje sredstava se očekuju polovinom ove godine", zaključili su u svom saopštenju.

Dok nadležni pozivaju na dodatan oprez i strpljenje, vozači na ovim dionicama bukvalno ne znaju šta se može desiti iznenada. Tragičan primjer toga se desio 28. novembra 2023. godine, kada je odlomljena stijena u tunelu u Dobrom Polju pala direktno na šoferšajbnu teretnog kamiona i usmrtila vozača. I to u po bijela dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti