Nije traženo mišljenje lokalne zajednice

Građani inicirali peticiju: Prostorni plan Mostara kreiran mimo zakona i procedura?

20.02.2024. 14:51 / Izvor: Fena
Mostar

Građani iz sedam naselja Grada Mostara bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata.

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" organizira uličnu akciju potpisivanja peticije u srijedu, 21. februara, na Španjolskom trgu u Mostaru od 10 sati.

Medijima će se tom prilikom obratiti predstavnici mještana iz naselja Gubavica, Međine, Miljkovići, Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani, najavili su organizatori.

Kako su poručili, peticijom traže od nadležnih vlasti Grada Mostara i HNŽ-a aktivno sudjelovanje u svim fazama izrade prostornoplanskih dokumenata i javne rasprave u svom mjesnim zajednicama, naročito kada Gradsko vijeće Grada Mostara odlučuje dvotrećinskom većinom.

Podsjetili su da se građani iz sedam naselja Grada Mostara bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

"Osnova za izdavanje ovih koncesija jeste Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije je izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte usvojilo Gradsko vijeće Mostara u siječnju 2022. godine. Međutim, suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konzurtirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura", naveli su u priopćenju.

Potpisivanje peticije trajat će do petka, 23. februara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti