ODOVRENA KONCENTRACIJA

Kina i Saudijska Arabija ulaze u BiH, zajednički će djelovati u proizvodnji čelika

27.02.2024. 13:37 / Izvor: Akta.ba
čelik

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je odobrenje osnivanje zajedničke saudijsko-kineske kompanije u BiH.

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine odobrilo je koncentraciju zajedničke saudijsko-kineske kompanije na tržištu BiH.

Kina i Saudijska Arabija planiraju zajedno djelovati u proizvodnji i prodaji teških čeličnih ploča i direktno reduciranog željeza u Bosni i Hercegovini. 

"Rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištima proizvodnje i prodaje teških čeličnih ploča i proizvodnje i prodaje direktno reduciranog željeza u Bosni i Hercegovini, koja će nastati stvaranjem potpuno funkcionalnog društva putem zajedničkog ulaganja na dugoročnoj osnovi privrednih subjekata Saudi Arabian Oil Company (Aramco), Kraljevstvo Saudijske Arabije, Baoshan Iron & Steel., Ltd., Narodna Republika Kina i Public Investment Fund, Kraljevstvo Saudijske Arabije", navodi se.

Vlasnički udjeli nove kompaniji bit će podijeljeni tako da Kinezi posjeduju 50 posto, saudijski Aramco i Public Investment Fund Tower imaju po 25 posto.

Konkurencijsko vijeće je analizom relevantnih podataka ocijenilo da provođenjem predmetne koncentracije neće doći do stvaranja dominantne pozicije učesnika koncentracije na teritoriji Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir da predloženo zajedničko ulaganje, koje će biti osnovano u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, neće biti aktivno u Bosni i Hercegovini.

Inače, prošle godine je objavljeno da Baoshan Iron & Steel (Baosteel) planira izgraditi svoju prvu fabriku "zelenog čelika”"u inostranstvu u zajedničkom poduhvatu sa dvije državne kompanije u Saudijskoj Arabiji, kao dio kineske inicijative Pojas i put.

Naftni i gasni gigant Saudi Aramco i saudijski državni fond za državna ulaganja (PIF) zajedno će uložiti isti iznos i podijeliti preostalih 50 posto udjela.

Sporazum je potpisan u Saudijskoj Arabiji 1. maja. Baosteel se složio da obezbijedi do 1,33 milijarde američkih dolara finansijske garancije zajedničkom ulaganju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti