HOĆE LI STATI U KRAJ

Osnovano Javno komunalno preduzeće Stari Grad, preuzima upravljanje parkinzima

29.02.2024. 15:30 / Izvor: Akta.ba
parking stari grad

OV Stari Grad Sarajevo donijelo je odluko o osnivanju javnog komunalnog preduzeća koje će preuzeti upravljanje parkinzima u Starom Gradu.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je odluko o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća Stari Grad koje će preuzeti upravljanje parkinzima u Starom Gradu.

"Ovo je jedno od ključnih obećanja iz kampanje - da zaustavimo bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima Općine Stari Grad Sarajevo. Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac" istakao je ranije načelnik Ifan Čengić.

Pojasnio je da, iako je sva pažnja na nekoliko parkinga, velika šteta za budžet i građane je nastala i kroz pojedinačna rezervisana parking mjesta. Na više od stotinu pojedinačnih parking mjesta, Općina je na godišnjem nivou gubila stotine hiljada KM.

Rezervisana pojedinačna parking mjesta su iznosila 1-2 KM dnevno odnosno 30 KM, 40 KM, 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone. Primjera radi, pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450KM. Na ovaj način, budžet Općine je oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina.

"Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje. Svemu ovome ćemo stati u kraj, bez obzira na cijenu koju ću ja, možda, platiti", naglasio je.

Najavio je kako će posebnim setom odluka, u naredna 3 mjeseca biti uređena oblast javnih površina, parkirališta, reklama itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti