Potpisan kolektivni ugovor

Povećane plate za zaposlene u vrtićima u Banjaluci za 150 KM

06.03.2024. 09:51 / Izvor: Nezavisne novine
BL

U narednom periodu bit će formirana radna grupa, koju će činiti predstavnici Centra i Grada a koja će dodatno obići svaki vrtić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, potpisao je jučer sa predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka izmjene kolektivnog ugovora, koje znače povećanje plata za 150 KM za sve zaposlene u Centru.

"Imali smo važan sastanak, ali i permanentnu komunikaciju sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u proteklom periodu. Od početka mog mandata saradnja je odlična i komunikacija je česta", kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je Centar kada je riječ o kolektivnom ugovoru čekao 17 godina i da je tek dolaskom aktuelne gradske administracije, nakon svih tih godina konačno prošle godine – potpisan kolektivni ugovor, kojim je tada obezbijeđeno povećanje plata za 100 KM za radnike Centra, te definisani određeni koeficijenti koji su bili značajni za njih.

"Danas smo potpisali izmjene tog kolektivnog ugovora koje znače da će plata simbolično od 8. marta biti dodatno povećana za 150 KM za svakog vaspitača i svakog radnika Centra. Prošlogodišnje i ovo danas su jedina povećanja u ovih 17 godina", naglasio je gradonačelnik.

Kako je kazao, siguran je da će i radnici Centra biti zadovoljni ovim izmjena kolektivnog ugovora.

"Ovim izmjenama smo dali još dodatnih deset odsto za vaspitače, koji rade u vrtiću "Marija Mažar", u grupi u kojoj su smještena djeca sa poteškoćama u razvoju", rekao je gradonačelnik, dodajući da je za naredni period planirana i dodatna izmjena koja će značiti ispunjenje svih zahtjeva Centra koji su bili u zadnjih 20 godina.

Foto: Gradska uprava Banjaluka | Povećanje plate za zaposlene u vrtićima u Banjaluci

Podsjetio je da su povećane i plate radnicma u Gradskoj upravi, kao i onim u svim gradskim ustanovama, te naveo da je tokom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi bilo i riječi o infrastrukturnim projektima u Centru, odnosno nadogradnji i sanaciji postojećih vrtića, kao i izgradnji novih.

Petar Jokanović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazao je da je nakon povećanja plata od po 100 KM, sada izmjenama ugovora planirano dodatno povećanje od 150 KM.

"Takođe, precizirali smo u ugovoru da će doći do povećanja plata za još deset odsto vaspitačima koji rade u grupi "Marija Mažar", a ostale zahtjeve ćemo dogovarati u narednom periodu",  kazao je Jokanović.

U ime Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Snježana Markić Stojaković izrazila je zadovljstvo danas potpisanim ugovorom.

"Meni je zaista drago da sam dio ove pozivitne priče. Otvorili smo i druga pitanja koja ćemo dogovarati sa gradonačelnikom i nastaviti našu saradnju u korist radnika Centra", kazala je ona.

U narednom periodu bit će formirana radna grupa, koju će činiti predstavnici Centra i Grada i koja će obići svaki vrtić i zatražiti od roditelja da se izjasne o tome da li su za kolektivni godišnji odmor u trajanju od dvije sedmice tokom jula ili su za to da Centar radi u periodu godišnjih odmora kada bi dijete pohađalo druge vrtiće.

Nakon što se svaki roditelj pojedinačno izjasni, biće doneseno rješenje na osnovu mišljenja većine roditelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti