JEDAN OD USLOVA EU

Zbog zakona o sukobu interesa u toku vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

06.03.2024. 11:52 / Izvor: Avaz.ba
VM

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH.

Vijeće ministara BiH danas održava vanrednu telefonsku sjednicu, a razmatra se i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, potvrđeno je za portal "Avaz". 

Ovaj zakon je jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH s EU, kako su evropski zvaničnici više puta naglašavali tokom diplomatskih posjeta, koje su sve učestalije u posljednjem periodu. 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u prethodnim danima, nakon sastanaka s evropskim zvaničnicima, kazao kako su pregovori u toku, ali nije bilo konačnog ishoda. 

"Mi smo jučer započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uvjetnom zelenom svjetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredijeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali. Razgovori na kojima insistiramo dugo se isplate i donose, prije svega, građanima benefite i korist, a političarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH", rekao je Konaković jučer nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti