Za Gornju Austriju

Bivši poslanik u EU parlamentu: Weidenholzer imenovan za počasnog konzula BiH

08.03.2024. 14:04 / Izvor: Avaz.ba
konzul

Njegov politički angažman u Evropskom parlamentu je bio uveliko posvećen evropskom putu BiH.

Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun i predsjednik Saveza bh. udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" Damir Saračević posjetili su ured počasnog konzula BiH u Gornjoj Austriji u Centru savremenih inicijativa, te prvom počasnom konzulu naše zemlje Jozefu Vajdenholceru (Josef Weidenholzer) čestitali nakon preuzimanja ove dužnosti. 

Tim povodom, u prisustvu velikog broja zvanica, u restoranu "Stari most Mostar" u Lincu organizirana je proslava, tokom koje su se pored prof. dr. Vajdenholcer, ambasador Bencun i Saračević, kao i obratili i član Vlade Gornje Austrije Volfgang Hatmansdorfer (Wolfgang Hattmannsdorfer), doajen počasnih konzula u Gornjoj Austriji Sesilija Badivijezo de Vicani (Cecilia Badivieso de Witzany) i predsjednik humanitarne organizacije "Volkshilfe" Gornja Austrija Mihael Šodermajr (Michael Schodermayr).

Profesor Jozef Vajdenholcer je još za vrijeme rata u BiH, kao tadašnji predsjednik organizacije "Volkshilfe", učestvovao u pripremi velikog broja konvoja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, a istovremeno se zalagao i za zbrinjavanje bh. izbjeglica i njihova prava u Austriji.

Njegov politički angažman u Evropskom parlamentu je bio uveliko posvećen evropskom putu Bosne i Hercegovine, te se u proteklim godinama kao počasni predsjednik austrijsko-bosanskohercegovačke kulturno-znanstvene mreže "Centar savremenih inicijativa" zalaže za promociju pozitivne uloge građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine u austrijskom društvu i za gradnju kulturnih mostova između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za njegovo imenovanje za počasnog konzula je pokrenuta preko Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum", nominaciju je poslao bivši ambasador BiH u Austriji prof. dr. Kemal Kozarić, a Predsjedništvo BiH je Vajdenholcera jednoglasno imenovalo za počasnog konzula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti