bez pomaka u pregovorima

Štrajkačka straža: Sat potpune obustave rada pravosudnih institucija u RS-u

20.03.2024. 08:29 / Izvor: Federalna.ba
štrajk

Traže veće plate i sve ono što im, kako kažu, po Zakonu pripada.

Štrajkačka straža u RS-u. Sve pravosudne insitucije, u ovom entitetu, organizovale su jednosatnu potpunu obustavu rada, zbog toga što ni nakon 20 dana štrajka nema pomaka u pregovorima s resornim ministarstvom. Radnici ponavljaju da od svojih zahtjeva neće odustati i traže novi sastanak s resornim ministrom. Iz Vlade RS-a poručuju da volja za rješenjem problema postoji.

Nakon 20 dana generalnog štrajka, danas i Štrajkačka straža. Sat vremena potpune obustave rada pravosudnih institucija u RS-u. Traže veće plate i sve ono što im, kako kažu, po Zakonu pripada.

"Da nam se poveća plata u skladu s povećanjem nosilaca pravosudnih funkcija, da nam se plaća topli obrok kao posebna stavka, koja nam je sada uračunata u platu, isto kao i regres, da nam se stopa za minuli rad obračunava 0,5 posto, a ne 0,3 i da nam se naknada od 35 posto u posebnim uslovima rada izbriše iz zakona o platama i da se reguliše opštim Kolektivnim ugovorom", navodi Dajana Matić, rukovodilac finansijsko-računovodstvenih poslova u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

"Žao mi je što neko nema sluha za naše zahtjeve. Pozivam Viškovića i Dodika da se uključe u ovaj problem i da se ovo riješi na obostrano zadovoljstvo", dodaje Nada Kočić, radnica u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Radnici su razočarani jer, kako kažu, sluha za njihove probleme nema. Na štrajk su, naglašavaju, bili primorani.

"Nismo dokoni, nama nije dosadno, mi smo vrlo odgovorni ljudi, ali hoćemo da živimo kao ljudi, da možemo da hranimo svoju djecu. Sama činjenica da je moralo doći do ovoga je poražavajuća, jer bih ja rado da živim u državi gdje je vladavina prava", poručuje Tatjana Bajlović, daktilograf u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

U Ministarstvu pravde RS- demantuju tvrdnje radnika. Tvrde da razumijevanja ima i da su spremni za nove pregovore:

"S ciljem pronalaska rješenja za trenutnu situaciju, a kako bi institucije pravosuđa počele da rade u punom kapacitetu, Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske će, i u toku ove sedmice, nastaviti pregovore s predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske."

Podsjećamo da su se predstavnici Sindikata pravosuđa prošle sedmice sastali s ministrom pravde, Milošem Bukejlovićem, ali razgovori nisu urodili plodom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti