POVODOM ŠTRAJKA U PRAVOSUĐU

Ministarstvo pravde RS: Ne možemo ponuditi pare, ali možemo dijalog

20.03.2024. 14:34 / Izvor: Nezavisne novine
pravda

Ministarstvo pravde RS je, dodaje se u saopštenju, opredijeljeno za podizanje standarda i poboljšanje materijalnog položaja svih radnika.

Novac za povećanje plata administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske u ovoj godini nije predviđen, ali nudimo dijalog.

Tako bi se, ukratko, moglo sažeti saopštenje Ministarstva pravde Republike Srpske, koje već 21 dan ne nudi konkretno rješenje za štrajk u pravosuđu, zbog kojeg ispaštaju i građani i privreda RS.

Ministarstvo pravde RS je, dodaje se u saopštenju, "opredijeljeno za podizanje standarda i  poboljšanje materijalnog položaja svih radnika u oblasti pravosuđa a što se jasno pokazalo, kako proteklih godina, tako i u ovoj situaciji, u kojoj su pojedini radnici donijeli Odluku o stupanju u štrajk".

"Kako bismo riješili problem prouzrokovan štrajkom u pravosuđu, sa predstavnicima Sindikata pravosuđa održali smo više sastanaka, upravo radi postizanja dogovora u vezi sa zahtjevima administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, a koji su donijeli Odluku o stupanju u štrajk i iznijeli zahtjeve u vezi sa povećanjem plata i naknada", naveli su iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Dodaju da nisu bili "u mogućnosti da prihvate navedene zahtjeve", jer budžetom koji je usvojen za 2024. godinu, nisu predviđena sredstva za povećanje plata".

"Naš cilj jeste da pokušamo pronaći zajedničko rješenje, kako bi institucije pravosuđa počele da rade u punom kapacitetu. U tom smislu uvijek ćemo biti spremni da obnovimo socijalni dijalog ali kroz institut pregovaranja. Shodno tome, i u narednim danima će biti nastavljen razgovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske", naveli su iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti