Povodom navoda Ministarstva finansija i trezora

Iz IDDEEA-e izričiti: Iznesene su određene nepotpune informacije

23.03.2024. 09:59 / Izvor: Akta.ba
IDDEEA

Aktuelni menadžment IDDEEA-e ne može i ne želi komentarisati poteze prethodne uprave.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) reagirala je demantijem povodom navoda Ministarstva finansija i trezora BiH, jer su tom prilikom, kako iz Agencije navode, "iznesene određene nepotpune informacije".

Reagiranje IDDEEA-e uslijedilo je kao odgovor na reagiranje Ministarstva finansija i trezora BiH povodom teksta objavljenog pod nazivom "Obavijest o kvaru na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e", te navoda Ministarstva "da iznos odobrenih sredstava IDDEEA-i u budžetima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom".

"Opće je poznata činjenica da odluke o privremenom finansiranju uslijed neblagovremenog usvajanja budžeta otežavaju rad institucija Bosne i Hercegovine", navode iz IDDEEA-e, uz opasku kako im nije jasno zašto se Ministarstvo finansija i trezora BiH osjećalo prozvanim.

Nadalje, ističu kako aktuelni menadžment IDDEEA-e ne može i ne želi komentarisati poteze prethodne uprave.

"Prethodno smo ukazali na problem nedonošenje zakona o budžetu na vrijeme što kroz složene postupke nabavke još više usložnjava funkcionisanje cijelog sistem Agencije. Skrećemo pažnju da je Zakon o budžetu za 2022. godinu usvojen u junu mjesecu 2022. godine te da je shodno saglasnosti na namjensku strukturu od Ministarstva finansija i trezora BiH Agencija u 2022. godini pokrenula postupak nabavke za virtuelizaciju (sistem server i storage koji služe za virtulizaciju). Shodno činjenici da je budžet za 2022. godinu usvojen krajem juna 2022. godine, a da se budžet za 2023. godinu planirao u julu mjesecu 2022. godine, Agencija nije mogla planirati sredstva za istu namjenu za 2023. godinu jer smo cijenili da ćemo okončati postupak zaključenjem ugovora. Međutim, postupak javne nabavke sistema za virtualizaciju je uspješno okončan u manjem dijelu (dva LOT-a u ukupnoj vrijednosti 291.303,00 KM) a postupak poništen rješenjem URŽ-a tek 12.1.2023. godine na procijenjenu vrijednost od 1.794.871,79 KM", navode iz IDDEEA-e.

S obzirom da su dio opreme, kako navode, uspjeli nabaviti putem EU fondova iz tog razloga su tražili prestrukturu sredstava kako se sredstva ne bi duplirala te navode da to treba biti pojašnjeno u tom smislu.

"Oprema koju smo nabavili putem IPA fondova još nije isporučena uslijed procedura EUD ali očekujemo da će i te aktivnosti biti uskoro uspješno okončane.Također, želimo istaći da nigdje nismo naveli da je kvar na telekomunikacionoj mreži i taj dio ne želimo komentarisati.", navode. 

Vjeruju da će ubuduće biti prepoznati ovi rizici i da će kroz izradu prijedloga budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu kao i utvrđivanja Dokumenta okvirnog budžeta za institucije Bosne i Hercegovine, biti prepoznate potrebe i osigurana sredstva prema budžetskim zahtjevima Agencije, a koja su namjenjena za nabavku i zanavljanje opreme na kritičnoj infrastrukturi ove Agencije.

"I za kraj, važno je naglasiti da je kvar otklonjen nakon 20 sati i to internim resursima naše Agencije.", zaključili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti