Neustavna terminologija

Veliki dio Federacije BiH krši Ustav: Zašto se još koristi termin "županija"?

26.03.2024. 09:33 / Izvor: Radiosarajevo.ba
FBiH

Ustav Federacije ne poznaje naziv "županija" već koristi naziv "kanton" za pojam federalnih jed­inica.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je donio jednu interesantnu odluku 1998. godine, a tiče se slučaja Zapadnohercegovačkog kantona, po apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića. 

U svojoj odluci objavljenoj 7. jula 1998. godine, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da Ustav Zapadnohercegovačkog kantona krši više odredbi Ustava FBiH, a ovom odlukom su obuhvaćene tri glavne.

Prvenstveno, grb i zastava ZHK predstavljaju samo jedan konstitutivni narod, to jeste Hrvate.

Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, Hrvati čine 98,76 posto stanovništva, ali to nije razlog da bilo koje obilježlje jedinice u FBiH (bilo da je sam entitet ili kanton) predstavlja samo jedan narod. Bez obzira na ovaj dio odluke Ustavnog suda, vlasti u ovom kantonu i dalje koriste neustavne simbole. 

Drugi dio se odnosi na termin "bošnjački jezik".

Nažalost, u BiH smo već i navikli na pokušaje da se bosanski jezik ne naziva pravilno ili da se čak osporava njegovo postojanje, ali je većinom ovaj pokušaj dolazio iz manjeg bh. entiteta RS, piše RadioSarajevo.

Ipak, u svom Ustavu, Zapadnohercegovački kanton je insistirao na terminu "bošnjački jezik", kao drugi jezik kantona pored hrvatskog.

Ovdje je Ustavni sud FBiH podsjetio vlasti u ZHK na odredbe Ustava samog entiteta, u kojem se jasno navodi da se radi o bosanskom jeziku, što i jeste korektno ime. 

Ipak, najinteresantniji dio ove odluke U-7/98 jeste dio za "župana" i "županija".

Kako se navodi u originalnom Ustavu ZHK, predsjednika ili premijera kantona, po uzoru na Hrvatsku, mijenja "župan".

Samim tim, ime "kanton" mijenja u "županija". 

Ovdje su iz Ustavnog suda FBiH podsjetili na Ustav entiteta, te u odluci piše: "Utvrđeno je da član 30. Ustava Zapadnohercegovačkog kan­tona kojim je uređeno da Kanton ima 'župana', nije u skladu sa članom V. 3. 8. (1) Ustava Federacije kojim je uređeno da svaki kanton ima "predsjednika".

Ustav Federacije ne poznaje naziv "županija" već koristi naziv "kanton" za pojam federalnih jed­inica (čl. I. 2., V. 4. stav 2.).

Stoga upotreba naziva "županija" umjesto "kanton" u čl. 1-18, 21, 26, 27, 29, 30, 36, 38, 42, 43, 45, 47, 49, 57, 71, 73, 78, 82. i 84. Ustava Zapadnoherce­govačkog kantona, nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine."

Vrijedi napomenuti i da se odredba o riječi "županija" ne spominje kao sporna u izdvojenim mišljenjima sudija Mirka Boškovića i Draška Vulete, koji su veći problem imali s odlukom većine da je termin "bošnjački jezik" neustavan.

Još vrijedi istaći i da je Ustavni sud BiH 2001. godine potvrdio ovu odluku. 

Bez obzira na ovu odluku staru sada već skoro 26 godina, brojni kantoni u BiH koriste neustavnu terminologiju na svojim zvaničnim stranicama, u svojim saopćenjima, kao i u službenoj dokumentaciji.

Pored nevedenog Zapadnohercegovačkog kantona, tu su još: Posavski kanton, Kanton 10 (Hercegbosanska županija je neustavni naziv) i Hercegovačko-neretvanski kanton. 

Da stvar bude gora, na zvaničnoj web stranici Kantona 10 stoji neustavni naziv te neustavni simboli (koji su bili predmet slučaja Ustavnog suda FBiH iz 1998. godine), a ista je situacija i u Zapadnohercegovačkom kantonu, kao i u Posavskom. 

Na zvaničnoj stranici Hercegovačko-neretvanskog kantona, ipak, navodi se "županija" pored ustavnog termina "kanton". 

U svakom slučaju, prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, za neizvršavanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, za odgovorne osobe je predviđena novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine. 

Međutim, 26 godina ignorisanja odluke Ustavnog suda FBiH je, za sada, prošlo nekažnjeno.

I dalje se neustavni termini koriste, te se i dalje koriste neustavni simboli koji predstavljaju isključivo jedan od zvanično tri konstitutivna naroda na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Iako smo navikli da većina antiustavnog djelovanja dolazi iz manjeg entiteta RS, ipak se čini da i u FBiH ima zvaničnika, pa čak i više generacija zaredom, koji aktivno ignorišu obavezujuće i konačne odluke Ustavnog suda FBiH, piše RadioSarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti