Peti dan potrage

Tragičan epilog akcije spašavanja u Mramoru: Pronađeno tijelo rudara Asima Šehanovića

07.05.2024. 18:35 / Izvor: Akta.ba
Mramor

Foto: Rudnik Mramor

Spasioci su ranije proteklih dana pronašli alat kojeg je Asim Šehanović koristio, a akcija pronalaska njegovog tijela završena je tragično.

Akcija spašavanja rudara koji je u petak ujutro ostao zatrpan na dubini od 170 metara u Rudniku lignita u Mramoru kod Tuzle je završena tragično. 

Spasioci su danas, na peti dan akcije pronašli beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića, ljekari su samo konstatovali njegovu smrt.

Prethodno tokom dana iz ovog rudnika su poslali informaciju da je akcija spašavanja još u toku. 

"Prema Planu aktivnosti akcije spašavanja koju je organizovao i kojom je rukovodio  Štab službe spasavanja Rudnika uglja "Kreka" d.o.o. – Tuzla, a provodila Četa za spašavanje Pogona "Mramor" sa  ekipama Čete  za spasavanje organizovanim po smjenama i sa smjenom na licu mjesta, izvodili su se radovi na izradi probojne prostorije specijalnim metodama za koju su članovi Čete obučeni. Probojna prostorija kroz zarušeni materijal u otkopu se maksimalno osiguravala i bila usmjerena u pravcu lokacije gdje se prema raspoloživim informacijama pretpostavljalo da se nalazi Prvi kopač Šehanović Asim. Nadljudskim naporima i u veoma teškim uslovima članovi Čete za spasavanje Pogona "Mramor" danonoćno su radili i prema prvim informacijama su uspjeli doći do zatvorenog komorata u otkopu, te je akcija spašavanja i dalje u toku.", stoji u saopćenju.

Iza Asima Šehanovića ostali su supruga i dijete.

Redakcija Akta.ba izražava iskreno saučešće porodici nastradalog rudara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti