Uz bolju organizaciju mogli bi sami graditi energetske objekte

28.05.2013. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Uz bolju organizaciju mogli bi sami graditi energetske objekte

Darko Lakić, direktor Penzijskog rezervnog fonda RS, smatra da veću korist imali kada bi se kompanije iz energetskog sektora mogla objediniti u jednu ili dvije i onda recimo biti izlistana u burzama u Varšavi ili Londonu.

Darko Lakić, direktor Penzijskog rezervnog fonda RS, smatra da su veliki potencijal za tržište kapitala elektroprivrede u oba eniteta. U Republici Srpskoj su, kaže, kompanije iz ovog sektora usitnjene na način da je svaki proizvođač (hidroektrane, termoelektrane...)samostalno dioničko društvo, te da bi puno više koristi bilo kada bi se one mogle objediniti u jednu ili dvije i onda recimo biti izlistane na burzama u Varšavi ili Londonu.

''Na taj način bi mogli prikupiti jeftiniji kapital, a iz amortizacije postojeće likvidne imovine mogli bi financirati određene projekte.  Osiguravajuće kompanije i fondovi bi mogli financirati takav jedan projekt i onda bi mogli sami graditi hidroelektrane. To bi bilo bolje rješenje nego stalno traganje za stranim investitorima'', smatra Lakić. D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti