Rusi spremni na saradnju sa Energoinvestom

11.12.2013. 16:32 / Izvor: eKapija.ba
Rusi spremni na saradnju sa Energoinvestom

Ruske partnere, koji imaju vrhunske reference u oblasti elektroenergetike, itekako zanima saradnja sa Energoinvestom kao kompanijom koja i dalje ima svjetski brend.

U okviru petodnevnog savjetovanja "Pozicija Energoinvest d.d. – Sarajevo u zemlji i svijetu, poslovanje, potreba restrukturiranja, finansijska pozicija i izazovi", kojeg organizuje ova kompanija, danas su svoju prezentaciju održali Valerij Anatoljevič Arapov i Nikolaj Karabovski suvlasnici "Ker inženjeringa" iz Kazanja (Ruska Federacija), te predstavnici Elektroinženjeringa (Banja Luka), kćerke firme ruskih partnera. Radi se o kompaniji koja je nedavno kupila pokretnu i nepokretnu imovinu firme "Energoinvest-Rasklopna oprema" (RAOP), u Istočnom Sarajevu.

"Znamo šta je Energoinvest predstavljao za bivšu Jugoslaviju i sada želimo da zajedno radimo, da damo novi poticaj na postojećim tehnološkim i komercijalnim uslovima", rekao je Arapov.

"Važno je istaći da je "Ker inženjering" velika kompanija, jedna od najvažnijih u energetskom sektoru Ruske Federacije i država bivšeg SSSR-a, te da njihov ulazak na tržište Bosne i Hercegovine može značiti mnogo za energetski sektor, posebno može doći do saradnje između naših stručnjaka, koji mogu stvoriti novu vrijednost, znanje, proizvode i nove tehnonogije", ističu iz Energoinvesta.

Inače, ruske partnere, koji imaju vrhunske reference u oblasti elektroenergetike, itekako zanima saradnja sa Energoinvestom kao kompanijom koja i dalje ima svjetski brend, te bi se tako otvorila mogućnost da se zajednički nastupi na tržištima Rusije i Kazahstana, ali i na drugim tržištima, naročito na tržištu našeg regiona.

Iz Energoinvesta napominju da su vodeći ljudi "Ker inženjeringa" istakli da je njihov cilj pokretanje proizvodnje koju je nekad (u sklopu Energoinvesta) vršio RAOP-u, jedini remontni centar za termo, hidroelektrane i trafo stanice u jugoistočnoj Evropi.

Saradnja Eneroinvesta sa "Ker inženjernigom" sigurno otvara nove mogućnosti i jača poziciju obje kompanije na tržištu. "Eventualna saradnja značila bi dodatne investicije, nova radna mjesta i što je važno – dodatno bi osnažila Energoinvestovu poziciju da bude konkurentniji na svjetskom tržištu, čime bi bio stvoren osnov za stabilizaciju i daljni razvoj naše kompanije, ali i ukupne privrede naše države", zaključuju iz Energoinvesta.

U posjeti Energoinvestu bili su i predstavnici investicionih fondova i građevinskih firmi iz Moskve koje prate "Ker inženjering".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti