I Svjetska banka hvali jednošalterski sistem registracije preduzeća

13.12.2013. 10:04 / Izvor: SRNA
I Svjetska banka hvali jednošalterski sistem registracije preduzeća

Naredne godine u Republici Srpskoj će biti moguća i elektronska registracija preduzeća. Stranke će moći da putem interneta, bez dolaska na šalter, predaju zahtjev za registraciju preduzeća i na isti način dobiju rješenje...

Direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Jelena Ćetković ističe da jednošalterski sitem registracije privrednih subjekata u Republici Srpskoj već daje rezultate, pa registracija preduzeća u poslovnicama APIF-a traje samo tri dana.

Svakog dana sve je više zainteresovanih subjekata koji dolaze po informacije, a nakon toga i otvaraju preduzeća, sa minimalnim troškovima, minimalnim brojem procedura i bez čekanja.

"Odluka o osnivanju preduzeća je besplatna i dostupna je na našoj internet stranici, a njena ovjera kod notara košta 3,5 KM", precizira Ćetkovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona napominje da su ukinute sudske i administrativne takse, dok registracija za najjednostavnija preduzeća, kao što je društvo sa ograničenom odgovornošću /DOO/, košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, a osnivački kapital je sa 2.000 KM smanjen na jednu marku.

Prve pohvale, kaže Ćetkovićeva, stigle su od ekonomista Svjetske banke, dok se u Federaciji BiH javlja potreba da u ovoj oblasti slijedi RS.

"Naredne godine biće moguća i elektronska registracija preduzeća. Stranke će moći da putem interneta, bez dolaska na šalter, predaju zahtjev za registraciju preduzeća i na isti način dobiju rješenje", naglašava direktor APIF-a Jelena Ćetković.

Ona ističe da je APIF počeo izradu registra privrednih subjekata, pa će Republika Srpska prvi put na jednom mjestu imati sve podatke o preduzećima, njihovom osnivanju, finansijskim izvještajima i stanju žiro-računa.

"Ono što nas u budućem periodu očekuje jeste izrada i vođenje registara o likvidaciji preduzeća i registra o stečaju, koji proizlaze iz registra privrednih subjekata. Tu su i registar gotovinskih naknada, te registar prinudne naplate", navodi Ćetkovićeva.

APIF već vrši novu registraciju poljoprivrednih gazdinstava, odnosno razvrstavanje gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna.

"Taj posao se odvija na 44 lokacije APIF-a u Srpskoj, ali to za sada nije na očekivanom nivou, s obzirom da imamo veliki broj poljoprivrednih gazdinstava. Problem je što građani ne znaju šta ta nova registracija znači i šta ih čeka od 1. januara, do kada bi taj posao trebalo da bude završen", upozorava Ćetkovićeva.

APIF je, obrađujući polugodišnje i godišnje finansijske izvještaje privrednih subjekata, napravio listu 100 najuspješnijih privrednika u Srpskoj.

"U toku je izrada brošure koju ćemo poslati svim našim privrednim predstavništvima u svijetu da bi budućim stranim investitorima mogli da predstavimo uspješne kolektive u Srpskoj", navela je Ćetkovićeva u intervjuu za Srnu.

Foto: SRNA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti