Općina Banovići u projektu stambenog zbrinjavanja Roma

28.01.2014. 08:52 / Izvor: eKapija.ba
Općina Banovići u projektu stambenog zbrinjavanja Roma

Na području općine Banovići kroz slične projekte do sada je zbrinuto 16 romskih porodica, a krov nad glavom je dobilo preko 70 pripadnika romske nacionalnosti.

Trenutni vršilac dužnosti načelnika Općine Banovići Midhat Husić i direktorica Humanitarne organizacije Hilfswerk Austria International Suzana Jašarević, danas su potpisali još jedan ugovor o saradnji na realizaciji projekta stambeno zbrinjavanje Roma na području općine Banovići.

 Ovim projektom će se poboljšati status i uslovi stanovanja i socijalna inkluzuja Roma putem izgradnje i rekonstrukcije stambenih jedinica najugroženijih Romskih porodica. U okviru ovog projekta planirano je stambeno zbrinjavanje najmanje pet Romskih porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Na području općine Banovići kroz slične projekte do sada je zbrinuto 16 romskih porodica, a krov nad glavom je dobilo preko 70 pripadnika romske nacionalnosti.

Danas potpisani projekat udruženim sredstvima finansirat će Općina Banovići sa 30.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 120.000 KM i Hilfswer Austria saa 10.000 KM.

"Radi se o projektu koji podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma. Ovo je naš treći projekat u Banovićima i drago nam je da smo nastavili saradnju, što znači da su i dosadašnji projekti bili uspješni", kazala je direktorica Jašarević.

Sličan projekat realizovan je tokom 2012. godine kada je zbrinuto 16 romskih porodica na području općine Banovići. "Sve potrebne procedure vezane za realizaciju ovog projekta provest će komisiju koju ćemo zajednički imenovati, te očekujemo da do kraja godine projekat bude završen, Sredstva sa kojim učestvujemo u ovom projektu smo predvidjeli u budžetu za 2014. godinu i nadamo se nastavku slične saradnje i u budućnosti", kazao je načelnik Husić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti