Vlastima rok do 15. februara za isplatu 2,7 miliona KM duga

03.02.2014. 15:45 / Izvor: Fena
Vlastima rok do 15. februara za isplatu 2,7 miliona KM duga

Predstavnici više poljoprivrednih udruženja i zadruga s područja Kantona Sarajevo najavili su danas formiranje jedinstvene organizacije radi efikasnije borbe za svoja prava.

Predstavnici više poljoprivrednih udruženja i zadruga s područja Kantona Sarajevo najavili su danas formiranje jedinstvene organizacije radi efikasnije borbe za svoja prava.

Direktor Zemljoradničke zadruge Tarčin i predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da  su vlasti Kantona Sarajevo, ali i drugih nivoa, iskorištavale neujedinjenost poljoprivrednika i u kompletnoj fiskalnoj godini isplatili 26 posto obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima.

" Želimo da ujedinimo sve predstavnike poljoprivrednih proizvođača i da kažemo da ovako dalje ne može. Ako vlasti KS-a do 15. februara ne isplate 2,7 miliona KMkoliko nam duguju, poduzet ćemo radikalne mjere", rekao je Nikšić.

Po njegovim riječima, isplata poticaja u prosjeku kasni 270 do 300 dana, što je dokaz da vlasti ne misle na poljoprivrednike. - Nisu oni krivi nego mi jer nismo bili ujedinjeni i nadam se da ćemo s današnjim danom to promijeniti - istakao je Nikšić.

 Izvršna direktorica za proizvodnju KJP Poljoprivredno dobro "Butmir" Snježana Ljubunčić kazala je da je Ministarstvo privrede KS-a odradilo svoj dio posla vezano za isplatu poticaja, te da su svi proizvođači dobili rješenja za prva tri kvartala 2013., dok je četvrti prenesen u tekuću godinu.

"Međutim, PD Butmiru za 2013. nije uplaćen nijedan fening na osnovu poticaja za proizvodnju mlijeka i steonih  krava, a od nas očekuju da plaćamo poreze jer je to jedan od uvjeta za isplatu poticaja", pojasnila je Ljubunčić.

 Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Razvitak Kantona Sarajevo Nedžad Bićo pridružio se zahtjevima svojih kolega jer tvrdi da su dovedeni u bezizlaznusituaciju. "Država poljoprivrednicima ne daje poticaje, samim tim ni oni nisu u mogućnosti plaćati poreze i doprinose koji su uvjet da dobiju poticaje", potcrtao je Bićo.

 I predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo podržao je inicijativu za zajednički nastup prema vlastima i dodao da je peradarstvo u izuzetno teškoj situaciji zbog snažnih stranih lobija i enormnog uvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti