Potpisan ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica na području Općine Hadžići

15.02.2014. 08:21 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica na području Općine Hadžići

Prema ugovoru, ''Lokom'' će vršiti uslugu hvatanja pasa lutalica na bazi dojave, sa utvrđenom tačnom lokacijom psa, upućene od strane ovlaštenih osoba koje odredi Općina Hadžići.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, direktor Javnog preduzeća "Lokom" Ramiz Duraković, direktor KJKP ''Veterinarska stanica'' Jasmin Kazazović i direktor JKP ''Komunalac'' Hadžići Mujo Fišo potpisali su danas u u Hadžićima ugovore o pružanju usluga hvatanja, prijevoza, zbrinjavanja pasa lutalica sa područja općine Hadžići.

Javno preduzeće za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo "Lokom" d.o.o. Sarajevo, registrovano je za obavljanje usluge higijenskog servisa-usluga hvatanja i prevoza pasa te raspolaže sa kvalitetnim, obučenim kadrom i opremom.

Prema ugovoru, ''Lokom'' će vršiti uslugu hvatanja pasa lutalica na bazi dojave, sa utvrđenom tačnom lokacijom psa, upućene od strane ovlaštenih osoba koje odredi Općina Hadžići.

Nakon što higijenski servis izvrši hvatanje pasa i preda ih u veterinarsku stanicu, veterinarska stanica će odlučivati o daljnjem tretmanu u smislu vršenja sterilizacije, kastracije, liječenja i vraćanja na prvobitnu lokaciju, eutanazije i smještaja pasa u mini azil u krugu kasarne Žunovnica ili boksove veterinarske stanice.

Početak akcije će biti realiziran u ponedjeljak. Pred vijećnicima Općinskog vijeća Hadžići na prvoj narednoj sjednici naći će se i Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i agresivnim psima luatlicama na području općine Hadžići, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Ova Odluka, između ostalog, predviđa da izgubljene pse, napuštene pse i mačke, kao i agresivne pse lutalice skupljaju ovlaštena lica JKP Komunalac Hadžići, čiji je osnivač Općina. U sklopu svojih djelatnosti Komunalc bi trebao registrovati i poslove higijenskog srevisa.

Planirano je da, za potrebe rada higijenskog servisa, Općina Hadžići ustupi prostorije u objektima koje je dobila na privremeno korištenje u kasarni Žunovnica.

Troškove zbrinjavanja životinja u budućem higijenskom servisu snosili bi vlasnici životinja, a ako ne postoji vlasnik troškovi bi se obezbijedili iz budžetskih sredstava Općine Hadžići.

Planirano je i da nadzor nad provođenjem aktivnosti obavlja Komunali inspektor Općine Hadžići u saradnji sa nadležnom veterinarskom stanicom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti