Mapiranje BiH: Besplatno do Google označavanja domaćih kompanija

10.03.2014. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Mapiranje BiH: Besplatno do Google označavanja domaćih kompanija

Google je sa mapiranjem Bosne i Hercegovine započeo prije nešto manje od godinu dana i to nakon što je taj proces već okončan u nekoliko drugih balkanskih zemlja. Posao, naravno još ni izdaleka nije završen.

Google je sa mapiranjem Bosne i Hercegovine  započeo  prije nešto manje od godinu dana i to nakon što je taj proces već okončan u nekoliko drugih balkanskih zemlja. Posao, naravno još ni izdaleka nije završen.

Bojan Vuković,  direktor kompanije DVC Solutions iz Laktaša, jedne od firmi koje sudjeluje u projektu mapiranja BiH, kaže da su se priključili ovom timu, koji trenutno broji 92 člana, jer žele podržati čitavu ovu priču i izgraditi informativnu mrežu koja će građanima omogućiti brže pronalaženje konkretnih informacija o poslovnim objektima, ispravno ucrtane i pravilno imenovane puteve, te druge objekte od društvenog značaja.

Naš sugovornik podsjeća da ovaj projekt radi Google Map Maker tim entuzijasta, pretežito iz IT sektora, koji volanterski rade na ucrtavanju objekata.

Radi se o projektu koji se stalno ažurira,a Vuković se nada da će se ovo u ovoj godini omasoviti kako bi se što više objekata u našoj zemlji označilo. Cilj Gogole Map maker zajednice, čiji je osnivač Sanjin Raković, je okupiti mapere iz cijele BiH i kroz kolaboraciju pokušati izgraditi kvalitetniji i precizniji servis za informiranje i navigaciju.

Ono što bi mogla biti korisna informacijama kompanijama je da svi poslovni subjekti koji žele da se njihova firma nađe na Google mapi mogu ih kontaktirati preko Google plus mreže.. 

''U sklopu Google plus mreže imamo zajednicu Google Map Maker i oni koji žele da njihova firma bude označena na Google mapi mogu nas kontaktirati i poslati osnovne informacije o firmi- od adrese, kontakte, web stranica. Naravno, informacije će prije objave biti provjerene', navodi on.

Napominje da se radi o besplatnoj usluzi.

O tome kada bi mogli vidjeti 3D prikaz naših gradova kaže da se Google trenutno završava trodimenzionalno snimanje Srbije, te da bi BiH trebala biti sljedeća na redu.

Inače, firma DVC je izradila i interaktivnu biznis mapu BiH (www.bihmapa.com) koja je zvanično počela sa radom 1. siječnja/januara ove godine i predstavlja jedinstven poslovni navigator u Bosni i Hercegovini zasnovan na platformi Google Maps. Za razliku od Google mape nju možete i pretraživati, a sadrži korisne servisne infromacije.

 Google navigacijski sistem

Vuković ističe da je Google Maps, kao jednu novinu od prošle godine,  uveo i  navigacijski sistem.''To je navigacijski sistem koji vas vodi sa tačke na tačku i izračunava kilometražu, daje vam instrukcije kako da dođete do nje. To je nešto slično sistemu viaMichelin samo što je ovdje dosta peciznije i ima više mogućnosti jer možete rutu kreirati onako kako vi želite. Tako recimo idete iz Sarajeva za Banja Luku i  želite  proći i kroz Zenicu i Doboj...To nije loše  za poslovne korisnike jer će vam on izračunati prosječno vrijeme, brzinu kretanja, ulice kojima je najpraktičnije da idete da bi stigli na odredište u što kraćem vremenu i potrošli što manje goriva'', objašnjava nam Vuković.

D.Kozina 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti