I Luka Ploče zainteresovana za regionalno povezivanje

21.03.2014. 09:43 / Izvor: eKapija.ba
I Luka Ploče zainteresovana za regionalno povezivanje

Predstavnici Luke Ploče pozdravili su namjeru lidera regionalnih željeznica o međusobnom povezivanju i istakli da bi takav vid saradnje koristio i Luci Ploče.

Predsjednik Uprave ŽFBiH Nijaz Puzić, generalni direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović i generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović prije par dana održali su sastanak sa komercijalnim direktorom  Luke Ploče Tomislavom Krilićem  i Nedjeljkom Martićem, direktorom HŽ Cargo u Pločama i razgovarali o aktuelnim pitanjima i problemima vezanim za tehničko-tehnološku i komercijalno –ekonomsku saradnju.

Sastanak je uslijedio je nakon što su ove željezničke kompanije, uključujući i HŽ Cargo održale niz sastanaka na kojima su pretresli sporna pitanja i utvrdili da jedino zajednički nastup na evropskom tržištu, koji uključuje formiranje zajedničke tarife, odnosno, zajedničkog proizvoda, može privući više roba na željeznice i učiniti ih konkurentnim i respektabilnim partnerom. 

Predstavnici Luke Ploče pozdravili su namjeru lidera regionalnih željeznica o međusobnom povezivanju i istakli da bi takav vid saradnje koristio i Luci Ploče, kao jednom od potencijalnih izvora robe odakle se ona transportuje prema BiH, Srbiji, Hrvatskoj pa i prema centralnoj Evropi.

S obzirom na to da bi povezivanje nacionalnih operatora podstaklo i razvoj privrede ovih zemalja, bolji, veći i brži protok roba i putnika, zaključeno je da bi se određena pitanja trebala izdići i na ministarski nivo radi njihovog bržeg rješavanja.  

Podsjećamo, da su predstavnici ŽFBiH i HŽ Cargo na sastanku u Sarajevu 17. 03. 2014. godine razgovarali i o inicijativi za ponovno otvaranje unske pruge radi postojanja interesa za prevoz robe tim pravcem, a na sastanku 18.03.2014. godine predstavnici ŽFBiH i ŽS potpisali su Sporazum o reprogramu duga, kojim su regulisana međusobna potraživanja, saopćili su iz Željeznica FBiH.                                                                                                        

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti