Gras: Najava svakodnevnih protesta

03.04.2014. 08:22 / Izvor: SRNA
Gras: Najava svakodnevnih protesta

​Radnici sarajevskog saobraćajnog preduzeća Gras najavili su jučer da će naredne sedmice, od 7. do 12. aprila, svakodnevno održavati proteste od 15.00 do 16.30 časova.

Radnici sarajevskog saobraćajnog preduzeća Gras najavili su jučer da će naredne sedmice, od 7. do 12. aprila, svakodnevno održavati proteste od 15.00 do 16.30 časova.

Oni su održali mirne proteste ispred zgrade uprave firme i na taj način izrazili nezadovoljstvo što nisu primili nijednu platu u 2014. godini i što im već više mjeseci nije uplaćeno zdravstveno i penzijsko-invalidskog osiguranje.

Predsjednik Sindikata zaposlenih Gras-a Adnan Himzanija rekao je da su odbornici u Skupštini Sarajevskog kantona usvajanjem budžeta prije dva dana glasali za uništenje ovog preduzeća i skoro 5.000 porodica.

"Ovo što su oni napravili dižući ruku za budžet, to je najveći vandalizam. Srušili su Predsjedništvo, vrh države i sve javne firme, i sada hoće i ovu firmu. Zaposleni Gras-a su bez plata u 2014. godini, a plaćamo kamate za kredite koje nam nisu uplatili tri-četiri, nemamo zdravstvenog osiguranja, već telefonom završavaju na način da kažu: 'Ovjeri im danas, inače će napraviti frku'. A, kad se sve smiri onda lažu da smo teroristi i da terorišemo građane Sarajeva", rekao je Himzanija.

Na jučerašnjoj  konferenciji za novinare istaknuto je da Skupština Kantona Sarajevo nije ispoštovala zaključke koji su usagalašeni sa upravnim i nadzornim odborom ovog preduzeća 23. decembra prošle godine.

"Kantonalna vlada treba izaći u medije i priznati kako ne može više subvencionisati kategorije, kako su do sada radili. Još su nam firmu doveli u dug od 130 miliona KM. Pokušali smo na sve načine, štrajkovali glađu, obustavljali vožnje, i došli do zaključka da nas puste da ekonomski radimo i da se ponište svi dogovori s kantonalnom Vladom", rekao je zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenih GRAS-a Amir Muminović.

Zamjenik predsjednika Kantonalnog odbora Komunalne privrede Esad Tajić rekao je da osnivač, odnosno kantonalna Vlada Sarajevo "nema pravu terapiju da pokrene privredu", te da će zbog toga biti održani protesti ispred zgrade Kantonalne vlade u ponedjeljak, 7. aprila, u 11.00 časova.

U zahtjevima Sindikata radnika GRAS-a navodi se da, osim plata za januar 2014. godine, traže od Skupštine, Upravnog odbora i Nadzornog odbora firme da ukinu sve mjesečne karte /osim onih koje su već u opticaju/, te da odmah podignu tužbe protiv Kantona Sarajevo.

Prije početka protesta radnicima je stiglo obavještenje od direktora Avde Vatrića da je postignut ugovor sa ministrom finansija Sarajevskog kantona Muhamedom Kozadrom da će januarske plate biti isplaćene do 4. aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti