Smijenjen Vinko Jakić, na čelo Odraza postavljen Samir Ćatović

23.07.2014. 10:02 / Izvor: Federalna.ba
Smijenjen Vinko Jakić, na čelo Odraza postavljen Samir Ćatović

​Vinko Jakić više nije na čelu Fondacije za održivi razvoj Odraz. Na sjednici u Mostaru ga je smijenio Upravni odbor sukladno zahtjevu Vlade Federacije, a zbog toga što, kako su naveli, Fondacija nije funkcionirala u punom kapacitetu.

Vinko Jakić više nije na čelu Fondacije za održivi razvoj Odraz. Na sjednici u Mostaru ga je smijenio Upravni odbor sukladno zahtjevu Vlade Federacije, a zbog toga što, kako su naveli, Fondacija nije funkcionirala u punom kapacitetu. Na njegovo mjesto sjeo je dosadašnji izvršni direktor Samir Ćatović.

Vinko Jakić sa čelu Odraza sjedio je samo godinu dana i u to vrijeme, kažu u Vladi, ali i u Upravnom odboru koji ga je danas smijenio, nije se baš dokazao. Zbog njega su, smatra prvi čovjek Vlade, stopirana sredstva i projekti Odraza.

"Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije ne može da realizuje svoje projekte zbog neodgovornosti i neprebacivanja sredstava od strane aktualne uprave Odraza", kazao je Nermin Nikšić.

Iza smjene, tvrde ministri, ne postoje političke igre niti stranačke kadrovske križaljke na relaciji SDP-SDA. No, sada već bivši direktor Jakić, inače procesuirani, ali zbog zastare krivičnih djela nikad osuđivani kadar HSP-a, tvrdi kako postoje dogovori da za direktora Odraza dođe netko iz SDP-a, a zauzvrat će na čelo Razvojne banke doći kadar SDA.

"To je pitanje koje se tiče politike. Ja nisam za te stvari adresa. Da znam, ja bih rekao, ali ne znam, a nisam od onih koji izmišlja", kaže Ante Krajina, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za održivi razvoj Odraz i ministar financija.

Uz novog direktora Samira Ćatovića, za izvršnu direktorice izabrana je Sanela Maholjić, inače savjetnica federalnog ministra prometa Envera Bijedića, a kćerka Hakije Meholjića, člana Predsjedništva SDP-a. Novi izvršni direktor je i Ante Penavić, bivši član Nadzornog odbora mostarskoga Aluminija - kadar Narodne stranke Radom za boljitak.

Novi direktor Odraza dugogodišnji je član SDA, ali i vrlo blizak SDP-ovcu Hamdiji Lipovači. Bio je, uz ostalo, direktor Agencije za privatizaciju USK-a, i to u vrijeme kada je u tom kraju izvršena većina sumnjivih privatizacija. Njegovo ime se veže i za suradnju s famoznom Balkaninvestment bankom, koja je u BiH oprala više stotina milijuna KM.

Foto: Dnevni-list.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti