Obustavljeno formiranje Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta

10.10.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Obustavljeno formiranje Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta

Aktivnosti formiranja Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice su obustavljene jer svi predstavnici potencijanih izvora finansiranja Fonda nisu dali saglasnost za formiranje.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na sjednici donijela zaključak da se koncesionaru ZD Rudnici "Kreka“ d.o.o. Tuzla neće obračunavati koncesiona naknada za eksploataciono polje PK "Šikulje“, ukoliko nema mogućnosti za vršenje eksploatacije, zbog okolnosti više sile (poplave) dok te okolnosti traju, a za oslobađanje od obračuna koncesione naknade za period maj 2014. do 31.12.2015. godine, nema zakonskog osnova.

Zaduženo je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da poduzme aktivnosti radi naplate dospjelih a nenaplaćenih potraživanja po osnovu koncesionih naknada, koje su dospjele na naplatu na osnovu zaključenog Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada od 28.11.2013. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o realizaciji zaključka Vlade o formiranju Fonda TK za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru Općine Tuzla.

Obustavljaju se aktivnosti na formiranju Fonda Tuzlanskog kantona za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru općine Tuzla, jer svi predstavnici potencijanih izvora finansiranja Fonda nisu dali saglasnost za formiranje.

Izvještaj će biti upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti