Messer i GIZ sarađuju: Privreda i škola zajedno

11.10.2014. 08:29 / Izvor: eKapija.ba
Messer i GIZ sarađuju: Privreda i škola zajedno

​Njemačka vladina razvojna agencija (GIZ) i Messer BH Gas od januara ove godine surađuju na projektu "Mogućnosti primjene plinova i praktično orijetirana nastava u srednjim školama".

Njemačka vladina razvojna agencija (GIZ) i Messer BH Gas od januara ove godine surađuju  na projektu „Mogućnosti primjene plinova i praktično orijetirana nastava u srednjim školama“.

Drugi dio projekta odnosi se na praktično orijentiranu nastavu u srednjim školama, s ciljem da pored klasičnog načina nastavnog izlaganja na temu plinova, đaci dobiju i praktična iskustva. Uz odobrenje nadležnih ministarstava obrazovanja i pedagoških zavoda u oba entiteta, u dvije bh. općine, Gračanica i Petrovo,  takvoj probnoj praktičnoj nastavi prethodilo je studijsko putovanje profesora tri srednjoškolska centra iz ovih općina koje je održano u srijedu, 8. oktobra.

Kao predstavnici svojih škola profesori su sa inžinjerima iz Messer BH Gasa i voditeljima projekta iz GIZ-a obišli pet fabrika u kojima se primjenjuju plinovi koji izlaze iz radionice kompanije Messer.  Pored teoretskih znanja koje su dobili na temu proizvodnje i primjene plinova, učesnici ovog studijskog putovanja napravili su jedan iskorak obilaskom fabrika koje te plinove koriste u praksi. Plan obilaska uključivao je firmu Zema koja primjenjuje CO2 u industriji pića, Inox Ajanović koji koristi isti plin u obradi metala, te Natron Hayat koji primjenjuje CO2 u procesu proizvodnje papira. U Zenici su obišli Kisikanu kompanije Messer te Arcelor Mittal gdje je domonstriran način tretiranja otpadnih voda CO2.

Veliki broj "inovativnih" načina primjene plinova je bila novina za profesore i kao takva dosada neobrađena u planovima i programima bh. srednjih škola.

"Cilj nam je učesnicima radne grupe omogućiti što bolji uvid u temu plinova i na taj način osigurati transfer znanja (teoretski i praktično) s privrede na obrazovni sistem u pilot općinama, odnosno u BiH, jer ćemo sve rezultate rada iduće godine u obliku jednog druženja sa srednjim školama, dati svima na raspolaganje. Još jedan rezultat koji nam se sam po sebi nemaće je općenito saradnja privrede i škola, jer smo omogućili profesorima da kontaktiraju privrednike i tom prilikom dogovore i dodatnu saradnju (praksa ili sl.) s privrednicima", istakla je Elma Badžak, koordinatorica projekta ispred GIZ-a.

Učesnici strudijskog putovanja profesori Cvijanović, Brkić, Ahmetagić i Mujkić, izjavili su da je ono  za njih bilo vrlo korisno, kako za njih osobno tako i za školstvo i privredu.

"U toku ove posjete došli smo do novih informacija o korištenju CO2 kako u proizvodnji gaziranih pića, tako i u proizvodnji celuloze gdje se korištenjem CO2 izbacuju velike količine agresivnih materija, smanjuju se troškovi proizvodnje i unaprijeđuje ekologija. Isto se odnosi i kod korištenja CO2 u tvornici čelika u Zenici u tretiranju otpadnih voda. Dobijena saznanja moguće je primijeniti i u neposrednoj nastavi, što je od posebnog značaja  jer je to jedan od rijetkih vidova suradnje između privrede i školstva", istakli su profesori iz škola u Gračanici i Petrovu (JU Srednjoškolski centar u Petrovu, JU Mješovita srednja škola Gračanica i Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“.......)

Nakon ovog uspješnog obilaska postrojenja koja koriste CO2, O2 i Argon, očekuje se da će finalni rezultat radne grupe biti identifikacija oblasti i tema u nastavnim planovima i programima prije svega iz hemije, ekologije i stručnih predmeta, gdje će se novostečene informacije  uvrstiti i u školski čas.

Uporedo će se izraditi jedan priručnik koji će objediniti sve informacije iz oblasti plinova i njihove primjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti