Federalno ministarstvo okoliša u 2015. najavljuje usvajanje dva zakona

07.01.2015. 13:29 / Izvor: Fena
Federalno ministarstvo okoliša u 2015. najavljuje usvajanje dva zakona

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u 2015. godini planira završiti procedure usvajanja dva zakona i to o zaštiti okoliša i fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u 2015. godini planira završiti procedure usvajanja dva zakona i to o zaštiti okoliša i fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. 

Savjetnik ministrice turizma Federacije BiH Josip Dolušić je u razgovoru za Agenciju Fena govorio o četverogodišnjem mandatu ovog ministarstva te o planiranim projektima u 2015. godini.

"U Planu rada za narednu godinu Ministarstvo namjerava izraditi Strategiju približavanja EU zakonodavstvu u sklopu čega napravili prijedlog novog zakona o upravljanju otpadom čiji cilj bi bio dostizanje što većeg stupnja transponiranja zakonskih propisa iz ove oblasti", kazao je.

Istakao je da putem postojećeg Zakona o upravljanju otpadom, Ministarstvo planira i preostalih desetak općina u Federaciji BiH motivirati za izradu Plana prilagođavanja upravljanja otpadom, kako bi sve općine imale gotove projekte za zatvaranje općinskih deponija i prelazak na regionalni koncept upravljanja otpadom.

Naglasio je da Sektor okoliša planira usvojiti pravilnik o upravljanju određenih vrsta otpada, kao i usvajanje Crvene knjige ugroženih vrsta.

"Također planiramo proglasiti određena područja zaštićenim, kako bi bili što bliže europskom prosjeku od 10 posto zaštićenog teritorija", objasnio je.

Istakao je Sektor turizma planira implementirati novi informatički sistem koji bi realnije prikazivao broj turista i broj noćenja ostvarenih tokom godine u Federaciji, kao i usvajanje revidirane Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH.

Dolušić je naglasio da je Sektor za okolišne smanjio broj neriješenih predmeta, odnosno zahtjeva za okolišne dozvole s 200 na trideset, smanjio broj članova komisija s osam na četiri i smanjio prosječnu cijenu okolišne dozvole sa prosječnih 4 do 5 hiljada KM na 2.000 KM.

Također je dodao da su uradili sve potrebne podzakonske akte, zatim započeli implementaciju Zakona o upravljanju otpadom.

Podsjetio je da je Ministarstvo od 1. januara 2011. godine do 30. septembra 2014. godine izdalo ukupno 573 okolišne dozvole.

Također je istakao da je Sektor za okoliš priredio i proveo kompletnu proceduru za usvajanje Zakona o zaštiti prirode i Zakona o buci.

"U ovom periodu također je doneseno pet uredbi i sedam pravilnika za poboljšanje kvaliteta okoliša. Neki od njih su omogućili priliv sredstava u Fond za zaštitu okoliša", objasnio je.

Naglasio je da je također implementiran Zakon o proglašenju prvog nacionalnog parka u Federaciji BiH, odnosno Nacionalni park „Una“ za što je Ministarstvo imenovalo nadzorni odbor i direktora, te izdvojilo, putem javnog poziva, sredstva za njegovo funkcioniranje.

"Ministarstvo je također, putem Sektora za implementaciju projekata pomoglo uspostavu i funkcioniranje i parkova prirode Hutovo blato i Blidinje. Izrađena je Crvena lista biljnih i životinjskih vrsta i gljiva u FBiH",  istakao je.

Također je dodao da je Sektor za implementaciju projekata realizirao projekte sanacije Počitelja, vodopada Plive i Kravica te dovršio projekt izgradnje RCUO Mostar.

"U Sektoru za turizam su intenzivirane aktivnosti na promociji turističkih potencijala FBiH, prije svega posjetama međunarodnim sajmovima i turističkim manifestacijama, ali i vlastitom promidžbom", kazao je.

Zaključio je da su otvorena i nova turistička tržišta u Turskoj, arapskom poluotoku, Kini, Japanu i Rusiji, promovirani bh. turističko-smještajni objekti sa HACCP i Halal certifikatom, te nastavljena edukacija turističkih vodiča, kao i suradnja i rad sa turističkim zajednicama u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti