Mišić: U rješavanje problema oko 'švicaraca' trebaju se uključiti svi

21.01.2015. 08:35 / Izvor: Fena
Mišić: U rješavanje problema oko 'švicaraca' trebaju se uključiti svi

Izvršni tajnik Udruženja bankara u BiH Mijo Mišić smatra kako se u rješavanje problema 'švicarca' trebaju uključiti sve relevantne institucije te da je potrebno donijeti čitav paket mjera kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

Izvršni tajnik Udruženja bankara u BiH Mijo Mišić smatra kako se u rješavanje problema 'švicarca' trebaju uključiti sve relevantne institucije te da je potrebno donijeti čitav paket mjera kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje. Po njegovom mišljenju, postoje trenutačne mjere koje bi na neki način djelovale kao vatrogasne mjere čime bi građani koji imaju kredite u švicarskom franku, koliko toliko dobili malo predaha.

Ovdje zaista treba uključiti dijalog i institucije i sve staviti na stol, te treba donijeti niz mjera, odnosno donijeti jedan paket koji bi dugoročno sanirao ono što se dogodilo. Ovdje se ne radi o kamatnoj stopi nego o valutnom riziku i svaka država pa tako i BiH i njezini entiteti bi trebali pristupiti oprezno, temeljno i analitično da se to u paketu riješi, kazao je Mišić u izjavi za Fenu.

Što se tiče mjera koje bi po njegovom mišljenju bilo najbolje napraviti, Mišić smatra kako je to neka vrsta limitiranja, odnosno zaleđivanja u nekom određenom vremenu u kojem bi trebalo napraviti čitav paket mjera da  se pronađe rješenje.

Naglasio je kao pozdravlja prijedlog hrvatskih banaka koje su predložile zamrzavanje rata na rok od tri mjeseca tijekom kojih se treba naći trajno rješenje, te ponovio kako se za to vrijeme mora donijeti čitav paket mjera. Što opet po njegovom mišljenju, nije nimalo jednostavno jer se tu, ipak, radi o financijskim instrumentima koji zadiru i u neke druge ekonomske procese te impliciraju posljedice.

- Svaka linearna mjera može imati dugoročne posljedice. I na kraju krajeva takva je i poruka investitorima. Znači, u suštini jedan objektivan rizik, jednu obligaciju vi linearnom mjerom stavljate van snage i taj rizik prevaljujete samo na jednu stranu – naglasio je on, dodavši kako je ovdje suština da postoji rizik koji se ne može ni skloniti ni sakriti niti tek tako na nekoga prevaliti. Što se tiče konverzije kredita u 'švicarcima' u KM, kazao je kako su ti ugovori kada su zaključivani imali najpovoljnije moguće kamate, no da je problem glavnica i valutni rizik koju je dužnik svjesno preuzeo na sebe.

Ali je ustvrdio kako ne treba bježati od objektivnog problema, od socijalnog aspekta tog problema i da to treba rješavati.

Spomenuo je i kako je Hypo banka davala određene mogućnosti da se izvrši konverzija te da je broj kredita u švicarcima u odnosno na prije tri godine prepolovljen što znači da je bilo konverzije i da je bilo rješenja te da su mnogi građani izašli iz tog valutnog rizika.

Mišić smatra kako, naravno, za osobe koje to nisu uradile treba iznaći rješenje, ali da se ne može dogoditi i da oni ne snose nikakvu odgovornost jer to neće donijeti rješenje.

Što se tiče mađarskog rješenja za švicarski franak, Mišić napominje kako Mađarska najbolje zna kakav je odnos investitora, posebno bankarskih korporacija prema toj zemlji i mogućnostima ulaganja. On kao ekonomista smatra da su takve mjere apsolutno antitržišne i da na drugi rok neće dati efekta. Naglašava kako u rješavanje ovog problema treba biti uključena banka te da će ona uvijek biti uključena jer su to njezini klijenti.

- Ona se nikada nije odricala uključivanja. Hypo grupacija je napravila izuzetan napor, međutim, neki su ljudi uredili taj svoj krediti u švicarcima no neki nisu – kazao je on. Komentirao je i potez hrvatskog premijera Zorana Milanovića o zamrzavanju tečaja švicarskog franka, rekavši kako je to potez vlade, koja može kroz zakon svašta uraditi.

Ponovio je kako treba sve staviti na stol i razgovarati. To je čista obligacija koja se, zaista, pretvorila u nešto što ima sasvim drugi tok, zaključio je, napomenuvši kako se u ovom slučaju eksponira samo Hypo grupacija, a ne druge banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti