AFIP kontrole: Nova generacija programa u izradi finansijskih izvještaja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

AFIP kontrole: Nova generacija programa u izradi finansijskih izvještaja

Osnovna prednost programa AFIP kontrole Nova generacije jeste da program od ove godine radi i sa setovima izvještavanja za budžetske korisnike i udruženja građana.

13.02.2015. 10:31 / Izvor: eKapija.ba

Program AFIP kontrole Nova generacije je namijenjen izradi godišnjih i periodičnih finansijskih izvještaja tokom jedne izvještajne godine. Program je rezultat iskustava koje je Agencije TEC d.o.o. Sarajevo stekla tokom protekle četiri godine sa program AFIP kontrole, koji je bio napravljen za AFIP d.d. Sarajevo.

Osnovna prednost programa AFIP kontrole Nova generacije jeste da program od ove godine radi i sa setovima izvještavanja za budžetske korisnike i udruženja građana.

Namjena prve generacije programa bila je da se poveća kvalitet završnih računa u FBiH kroz izbjegavanje ponovnog unošenje podataka iz finansijskih izvještaja u bazu AFIP-a/FIP-a sa preko 200.000 listova papira.

"Na osnovu dosadašnjeg iskustva razvili smo novu generaciju programa koja je prvenstveno namijenjena računovođama sa istom idejom izbjegavanja ručnog unosa podatka u  procesu pripreme godišnjih i periodičnih izvještaja kroz import podataka iz elektronskih knjiga krajnjih korisnika. Radi toga smo pristupili razvoju fleksibilnog importa podataka iz različitih formata poslovnih knjiga te namjeravamo to nastaviti i u budućnosti, odnosno uraditi dalje širenje u pogledu podržanih formi za import", pojašnjeno je iz Agencije TEC.

Program AFIP kontrole ima namjenu da skrati vrijeme ne samo unosa podataka već i sam proces izrade izvještaja. Iz TEC-a smatraju da će ovo olakšati pripremu kako krajnjih finansijskih izvještaja tako i ostalih periodičnih izvještaja. Budući razvoj programa će omogućiti kreiranje specifičnih izvještaja koje je moguće generisati iz podataka bruto bilansa.

Demo aplikacija AFIP kontrole se može preuzeti kontaktom na email info@tec.ba ili na telefon 033 551 215.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti