Da li je moguće mjerenje uspješnosti firmi u Bosni i Hercegovini?

11.12.2014. 14:00 / Izvor: eKapija.ba
Da li je moguće mjerenje uspješnosti firmi u Bosni i Hercegovini?

Prvi rezultat istraživanja upućuje da je određeni dio pokazatelja primjenjiv, jedan broj pokazatelja uslovno primjenjiv (norme sa zapada ne odgovaraju našim prilikama), te manji broj pokazatelja neprimjenjiv.

"Pokazatelji uspješnosti poslovanja firmi – mogućnost standardiziranja i primjene u BiH" naziv je istraživanja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH), koje će ovih dana biti završeno i dostupno javnosti. Na projektu su angažirani i uposlenici Agencije TEC u dijelu istraživanja koje je provedeno po osnovu podataka iz Bon.ba baze.

Prvi rezultat istraživanja upućuje da je određeni dio pokazatelja primjenjiv, jedan broj pokazatelja uslovno primjenjiv (norme sa zapada ne odgovaraju našim prilikama), te manji broj pokazatelja neprimjenjiv.

Ovo ukazuje na potrebu za prilagođavanjem nekih od njih stanju i tržišnim uslovima bh. ekonomije. Naime, istraživanje ukazuje na sistemsku deformaciju bh. privrede koja se najlakše može vidjeti kroz manifestaciju negativnog radnog kapitala. Ovo dovodi do zaključka da se rizik poslovanja sistemski prebacuje sa vlasnika kapitala na državu, finansijske institucije i dobavljače. Bon.ba rejting je upravo iz tih razloga kreiran prema specifičnom pristupu mjerenja uspješnosti poslovanja privrednih subjekata u BiH.

Istraživanje ANU BiH upravo dokazuje da jeste moguće pristupiti procesu mjerenja poslovanja u BiH. Pri tom je potrebno naglasiti da nije nemoguće koristiti svjetske pokazatelje najvećih bonitetnih kuća, jer je to put kojim trebamo težiti. Ali, u ovom trenutku naša realnost je nešto drugačija. Živimo u specifičnim uslovima i upravo domaći rejting jeste nešto što je najeralinije u stanju da oslika karakteristike naše ekonomije.

Kredibilitet i kvalitet analize potvrđuju već uspješni projekti

Kredibilitet i kvalitet ove analize potvrđuju već uspješni projekti koji stoje iza Agencije TEC, koja u BiH posluje od 2009. godine. Agencija je tokom majskih poplava besplatno prikuplila i obradila dio podatka za pravna lica u Federaciji BiH. Zahvaljujući funkcionalnosti baze podataka uspjeli su unutar tri sedmice dostaviti tačne i precizne podatke koji su poslužili za UNDP- ijev Projekat pravljenja Mape aktivnosti sanacije šteta od poplava.

Među uspješnim projektima je i "100 najvećih kompanija u BiH" koji rade Poslovne novine, u saradnji sa Agencijom TEC. Osim rangiranja preduzeća po ukupnom prihodu, neto dobiti, izvozu i investicijama, ove godine su objavljeni po prvi put i rejtinzi (ocjene poslovanja) pravnih lica i privrednih grana, upravo koristeći Bon.ba bazu podataka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti