Naučne teme

Projekat "Susret mladih istraživača BiH" podržano sa 30.000 KM.

17.01.2024. 12:32 / Izvor: Akta.ba
nauka

Podrška projektima koji okupljaju mlade istraživače jedan od važnih prioriteta.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Adna Mesihović i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Muris Čičić potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine" u 2024. godini.

Ministarstvo je kao podršku ovom projektu obezbijedilo sredstva u iznosu od 30.000 KM.

Cilj projekta "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine" u 2024. godini, iz oblasti tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka je formiranje platforme za razmjenu mišljenja i ideja o stanju i uslovima djelovanja mladih istraživača, sagledavanje istraživačkih oblasti za koje su zainteresovani mladi istraživači i za koje postoje uslovi za postizanje značajnih rezultata, uspostavljanje kontakata s istraživačima koji djeluju u sličnim oblastima, te procjena mogućnosti saradnje u realizaciji istraživanja radi postizanja konkurentnih rezultata i ubrzanja istraživačkih procesa.

Ministrica Mesihović je istakla da će podrška projektima koji okupljaju mlade istraživače i pružaju im mogućnost da pokažu svoje talente i istraže različite naučne teme uvijek biti jedan od važnih prioriteta u njenom radu.

"Podrška projektu "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine" ima za cilj da mladim istraživačima pomogne da razviju svoje istraživačke vještine i steknu iskustvo u naučnom istraživanju. Pozvala bih sve mlade naučnike da uzmu učešće i da se istaknu, razviju svoje talente, ostvare svoj potencijal i daju doprinos inovacijama razvijajući motivaciju da nastave da se bave naučnim istraživanjima", kazala je Mesihović.

Ministarstvo će kao i do sada nastojati podržavati projekte koji imaju za cilj povezivanje i umrežavanja mladih naučnika iz različitih naučnih oblasti u Bosni i Hercegovini s ciljem postizanja akademske i naučne izvrsnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije