Kako se zaštititi: Upozorenje Veleposlanstva Kine u BiH za bh. poduzetnike

10.03.2015. 09:50 / Izvor: Večernji List
Kako se zaštititi: Upozorenje Veleposlanstva Kine u BiH za bh. poduzetnike

U posljednje vrijeme sve je više informacija kako su bh. poduzetnici žrtve prijevara u poslovanju s tvrtkama iz Kine. Upravo zbog toga je Veleposlanstvo Kine u BiH izdalo upozorenje za sve bh. poduzetnike.

U posljednje vrijeme sve je više informacija kako su bh. poduzetnici žrtve prijevara u poslovanju s tvrtkama iz Kine. Upravo zbog toga je Veleposlanstvo Kine u BiH izdalo upozorenje za sve bh. poduzetnike kojima savjetuje što učiniti kako bi se osigurali od prijevara, ili, pak, ako se to već dogodi, komu se obratiti.

Kao prva stvar, treba provjeriti potencijalne partner iz Kine kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe i nelegalne radnje. Jedan od najboljih načina za to, kako se navodi, je da se učini provjera preko Odjela za trgovinu u određenoj provinciji Kine u kojoj se nalazi kompanija, za što Veleposlanstvo stoji na raspolaganju. Eventualne zloupotrebe moguće je spriječiti i tako što će svako bh. gospodarsko društvo izvršiti obveznu kontrolu pri slanju robe iz Kine u BiH. Kako bi se to realiziralo, neophodno je da predstavnik poduzeća iz BiH dođe na “utovar” robe u kontejner i prekontrolira kvalitetu predmetne robe.

"Dosadašnja iskustva govore kako su pojedine kineske kompanije dostavljale uzorke tražene robe vrhunske kvalitete na osnovi čega kupac iz BiH pristane na kupnju te robe i po uobičajenoj praksi uplati 30 posto predujma. Nažalost, kupac ne dođe na provjeru robe, odnosno ne pošalje svog predstavnika da obavi kontrolu utovara, uplati preostali iznos od 70 posto, a kineski partner ne ispoštuje ugovor, točnije ne dostavi robu predviđene kvalitete", upozorili su iz Veleposlanstva.

Zbog toga, navode da je mnogo isplativije da kupci ulože sredstva u “kontrolu” i na taj način rizik svedu na minimum. Ako se pojedine kompanije iz BiH opredijele za uvoz velikog broja roba, strojeva ili nekih drugih proizvoda u vrijednosti više milijuna dolara, iz Veleposlanstva sugeriraju kako je potrebno da otvore predstavništvo u Kini, ili sklope ugovor s nekim od gospodarskih društava iz BiH koje već ima predstavništvo u ovoj zemlji. Na taj način, minimalni su izgledi za nepoštovanje ugovora. Slične probleme imaju i druge zemlje s prostora bivše Jugoslavije te se razmatra zajednički nastup u zastupanju interesa pred nadležnim kineskim institucijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti