Radioaktivni otpad: Hrvatska i BiH idu pred sud u Haagu?

06.05.2015. 08:31 / Izvor: Dnevni list
Radioaktivni otpad: Hrvatska i BiH idu pred sud u Haagu?

Prema Republici Hrvatskoj otišli su upiti i s entitetske i s državne razine vezano za namjeru da se uz granicu s našom zemljom skladištiti 700 tona radioaktivnog otpada, ali još uvijek nema nikakve povratne informacije iz susjedne nam zemlje.

Prema Republici Hrvatskoj otišli su upiti i s entitetske i s državne razine vezano za namjeru da se uz granicu s našom zemljom skladištiti 700 tona radioaktivnog otpada, ali još uvijek nema nikakve povratne informacije iz susjedne nam zemlje. Najave skladištenja opasnog otpada na lokaciji Trgovske gore s nevjericom su dočekane u općinama koje su u slivu rijeke Une i koje bi mogle biti ugrožene eventualnim aktivnostima Hrvatske, čiji se načelnici žestoko protive ovakvoj ideji.

"BiH će poduzeti sve mjere kako bi spriječila da Hrvatska na području Trgovske gore u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i taj problem želi riješiti u duhu dobrosusjedske suradnje, no spremna je ići i na Međunarodni sud pravde (ICJ) bude li nužno", kategorički je poručio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka s resornim entitetskim ministrima.

Ministrica prostornog uređenja i okoliša RS-a Srebrenka Golić istaknula je kako Hrvatska do sada nikoga u BiH nije službeno izvijestila o planovima da se to odlagalište izgradi, a dodala je kako su stručnjaci što ih je angažirala bh. strana utvrdili kako je riječ o terenu koji je za to potpuno neprikladan.

Uz to, poručila je kako se zna da je planirano da se u krugu napuštenog vojnog skladišta na Trgovskoj gori odloži oko pet tisuća tona radioaktivnog otpada te oko 700 tona istrošenog nuklearnog goriva iz NE “Krško”. Prema analizama stručnjaka, koje su dostavljene vlastima u BiH, područje Trgovske gore je problematično jer je tlo sastavljeno od vodopropusnog krečnjaka-dolomita sa strmim nagibom pa postoji realna mogućnost zagađenja vodotokova Une, ali i Korane. Uz to je riječ o zoni izrazito podložnoj potresima.

"To je prostor na kojemu uopće ne bi trebalo dopustiti skladištenje radioaktivnog otpada, a posebice ne u predviđenim količinama", kazala je Golić. I ona i Šarović istaknuli su kako je u interesu obje zemlje da se nađe prihvatljivo rješenje za odlaganje radioaktivnog otpada, pri čemu je zaštita zdravlja stanovnika, ali i okoliša od najvećeg značaja.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je, pak, kako je za našu stranu neprihvatljivo sve što može ugroziti živote, bez obzira je li riječ o građanima s naše strane ili preko granice. Smatra kako se sve mora raditi po propisima te od Hrvatske želi čuti tome jesu li poštovane sve europske i svjetske konvencije kada je riječ o prekograničnom utjecaju na okolinu. Napomenuo je i to kako je o problemu Trgovske gore, kao potencijalnog odlagališta radioaktivnog otpada, prošlog mjeseca razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić tijekom njezinog posjeta našoj zemlji.

"Prenio sam joj veliku zabrinutost naroda koji živi u Novom Gradu i okolini, rekao sam kako imamo veliku zadršku prema tom pitanju i da očekujemo da se ne rade nikakvi ishitreni potezi i odluke", rekao je Crnadak. Kazao je i to kako je tada Pusić navela da je sve u preliminarnoj fazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti