Podržana ideja izgradnje sistema za jačanje konkurentnosti u metalopreradi

07.05.2015. 13:59 / Izvor: Fena
Podržana ideja izgradnje sistema za jačanje konkurentnosti u metalopreradi

Odbor za konkurentnost metaloprerade u BEAR području, koji pomaže razvojnu inicijativu triju lokalnih zajednica s izuzetno dinamičnim privatnim sektorom Teslića, Tešnja i Žepča, održao je radnu sjednicu.

Odbor za konkurentnost metaloprerade u BEAR području, koji pomaže razvojnu inicijativu triju lokalnih zajednica s izuzetno dinamičnim privatnim sektorom Teslića, Tešnja i Žepča, održao je radnu sjednicu radi podrške razvoju ovog sektora.

Ovaj odbor predstavlja odličnu praksu javnog i privatnog dijaloga, omogućava povezivanja kompanija i nadležnih javnih, obrazovnih i tehnoloških institucija. 

BEAR razvojnu inicijativu Teslića, Tešnja i Žepča podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ radi pojačavanja međuopćinske saradnje, jačanja konkurentnosti i privlačenja investicija. 

Priznati "FDI Magazine", koji djeluje u okviru grupacije "Financial Times", izabrao je "BEAR područje" među deset vodećih destinacija za ulaganja u Evropi, u kategoriji isplativosti za investitore za 2014./15. godinu.

"Želimo da pronađemo dvije-tri zajedničke akcije na kojima ćemo se fokusirati do kraja godine i unaprijediti konkurentnost metalskog sektora. Danas smo svim nivoima vlasti predočili analize do kojih smo došli radeći s firmama i definirali smo nekoliko područja djelovanja, tehnologije i tehnološki razvoj, radne vještine, podrška otvaranju centara za neformalno obrazovanje i prekvalificiranje za rad u metalskom sektoru, i zakonska rješenja koja opterećuju sve izvoznike u Bosni i Hercegovini",  rekla je Feni Branka Janko, direktorica Razvojne agencije iz Žepča.

Kroz rad u grupama učesnici sastanka su ponudili prijedloge intervencija u slijedeća tri područja: Pristup tržištu, izvoz i marketing; Proizvodi, tehnologije i investicije; Vještine, menadžeri i majstori.

Prema riječima Ismara Alagića, direktora TRA Agencije za razvoj općine Tešanj na sastanku je iskazan visok stepen saglasnosti i podrške za predloženi okvirni plan poboljšanja konkurentnosti sektora metaloprerade i jasna podrška predstavnika privatnog sektora radu razvojnih agencija u Tešnju i Žepču.

"Posebno bih se zahvalio predstavnicima firmi FAD Prevent, Enker, Zupčanik i Junior Eko-termik čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, kao i predstavnicima firmi Mann Hummel, Medena Commerce, BME i Saracevic koji su najavili podršku u narednom periodu radu Odbora", dodao je Alagić.

Prevent Fad, kao vodeća kompanija u sektoru metaloprerade podržao je ideju o formiranju dugoročnog plana razvoja konkurentnosti u ovoj industriji.

Tom prilikom, direktor Prevent Fada, Ćazim Hamzić istakao je važnost ovakve incijative kao prvog koraka u stvaranju preduslova za dodatni razvoj sektora metala u BiH. Također, naglasio je da je potrebna podrška svih učesnika u lancu kako bi se iskoristio ogromni potencijal koji BiH posjeduje kada je u pitanju ova industrija.

Naredni sastanak Odbora za konkurentnost u metalopreradi BEAR područja planiran je u drugoj polovini juna 2015. godine.

Inače, sektor metaloprerade u "BEAR području Teslić, Tešanj, Žepče" ima izvrsne šanse za daljnji razvoj na osnovu rezultata analiza koje su uradile lokalne razvojne agencije općine Tešanj (TRA) i općine Žepče (RAŽ).



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti