Finansijski izazovi Energoinvesta: Na naplatu čeka 10 miliona dolara

13.05.2015. 11:06 / Izvor: eKapija.ba

Bosanskohercegovački privredni gigant Energoinvest d.d. Sarajevo, a nekada jedna od najvećih kompanija na području bivše Jugoslavije, već neko vrijeme nalazi se u poteškoćama.

Bosanskohercegovački privredni gigant Energoinvest d.d. Sarajevo, a nekada jedna od najvećih kompanija na području bivše Jugoslavije, već neko vrijeme nalazi se u poteškoćama.

Naime, pojedini radnici obratili su se medijima tražeći da se aktuelizira problem vezan za plaće koje radnicima nisu uplaćene dva mjeseca.

"Uposlenici još nisu dobili platu za mjesec februar i ne znaju kada će i da li će je uopšte dobiti. Porodice su nam dovedene na rub egzistencije, a menadžment priprema proglašenje tehnološkog viška za više od 300 radnika", potvrdio je predsjednik sindikata Energoinvesta Almir Salihović.

Kako je poznato, kompanija već neko vrijeme ima problema sa naplatom već završenih poslova, te smo razgovarali s direktorom ove bh. kompanije Enesom Čengićem koji je za eKapija.ba govorio o aktuelnim problemima u preduzeću, poslovanju, rezultatima, ali i planiranim projektima u toku ove godine.

Kao glavni razlog trenutnih finansijskih poteškoća Čengić navodi ratove u Iraku i Libiji.

Gubljenje tržišta

"Uzrok novonastale situacije, o kojoj se govori u medijima, jest nemogućnosti naplate realizovanih poslova u regiji Kurdistana u Iraku. Energoinvest je projekt okončao još prošle godine, ali se i dalje čeka na naplatu 10 miliona američkih dolara. Nedavno sam predvodio delegaciju Energoinvesta u Iraku, na teritoriji koja se nalazi u ratnoj zoni, a kako bi sa Regionalnom vladom Kurdistana pokušali pronaći rješenje za naplatu realiziranog posla tačnije, dogovoriti modaliteti isplate duga", kaže Čengić.

Pored toga, ističe da se bivša uprava Energoinvesta prije pet godina suočila sa gubljenjem tržišta u Libiji, a što je tada iznosilo oko 80% ukupnog poslovanja kompanije, te je uzet veliki kredit kako bi se ustabilile finansije.

Navodi i da se mora imati na umu da je u ratu Energoinvest devastiran, te su mu poslijeratnom privatizacijom uzete mnoge fabrike, a tržište je sve izazovnije. "Bez obzira na sve te probleme, mi poslujemo pozitivno", naglašava on.

Na pitanje kako namjeravaju riješiti probleme sa žalbama radnika sa kojima su ovih dana izašli u javnost, te da li će doći do masovnog otpuštanja radnika, prvi čovjek Energoinvesta ističe da svakodnevno razgovaraju sa radnicima, te da imaju veliko razumijevanje sveukupne situacije.

"Mi imamo finansijskih problema, kao što je spomenuto, ali radimo na njihovom prevazilaženju i siguran sam da ćemo uskoro finansijski stajati znatno bolje, a samim time i radnici će biti zadovoljniji. Ako se osvrnemo oko sebe, većina kompanija je u sličnim problemima, ne samo u BiH, nego i u regiji i nažalost to je činjenica", navodi Čengić.

Ističe da su svjesni situacije i trenutačnih finansijskih izazova, ali da su odluke donosili na strateškoj osnovi te su se opredijelili da maksimalno raspoloživa sredstva ulože, odnosno ona koja dolaze od projekata, u servisiranje aktuelnih projekata.

Naime, Energoinvest je nakon gubitka libijskog tržišta zbog rata, dobio velike projekte u Iraku u regiji Kurdistana, u Albaniji, Alžiru i Crnoj Gori i tako uspjeli nastaviti  pozitivno poslovati.

"Mi imamo 100 posto ugovorenost posla za 2015. godinu i stoga razmišljamo i donosimo odluke na strateškoj osnovi, te smo poduzeli sve korake kako bismo prevazišli ovu finansijsku situaciju koja je uzrok kašnjenja plata", dodaje Čengić.

Veći angažman na bh. tržištu

U sklopu mjera za prevazilaženje nastale situacije, Nadzorni odbor Energoinvesta donio je odluku o prodaji dionica Petrolinvesta. Naime, Vlada FBiH je 2013. godine donijela odluku kojom je naložila svim kompanijama u većinskom državnom vlasništvu da izvrše prodaju onoga što nije 'core bussines', osloboditi se tog tereta i doći do sredstava  koja će biti upotrijebljena za poslovanje. 

Čengić navodi da se u okviru te odluke provodi se aktivnost prodaje paketa dionica, tj. kapitala u Petrolinvestu, gdje su većinski vlasnici, a za koju je Vlada FBiH dala saglasnost 07. maja 2015. godine. Energoinvest će tu prodaju izvršiti putem Agencije za privatizaciju u FBiH, a u skladu za zakonskom procedurom, odlukama NO Energoinvesta i Vlade FBiH.

"To je jedna od mjera koju smo pokrenuli, a tu je i program restrukturiranja, prodaja imovine u Hrvatskoj, koja također ne spada u naš core business, stalni pregovori sa finansijskim institucijama, te dobijanje novih poslova i otvaranje novih tržišta", ističe Čengić.

Inače, Energoinvest uspješno realizira i decenijama vodi projekte u oblasti elektroenergetike i to uglavnom na inostranom tržištu. U 2015. godini očekuju nove poslove, naročito na bosanskohercegovačkom tržištu na kojem je dosad bio najmanje prisutan.

"Dobijanje posla na domaćem tržištu značilo bi da nas cijene, vrednuju i poštuju u vlastitoj zemlji. Mi ne tražimo nikakav povlašteni položaj, tražimo samo mogućnost da na ravnopravnoj osnovi pokažemo da, kada to možemo u Etiopiji, Kongu, Alžiru, Iraku, Albaniji... uspješno raditi i u svojoj zemlji. Za nas su najinteresantniji poslovi koji se odnose na dalekovode i trafostanice, jer smo za takve projekte najbolji jer smo konkuretni i uspješni u realizaciji. Nadamo se da ćemo to potvrditi i u BiH. Živimo i plaćamo poreze u zemlji gdje je, s druge strane, vrlo teško dobiti posao, bez obzira što je invesitor u enegetici uglavnom država i njen kapital. Elektroprenos BiH, ima ozbiljan plan za investicije u narednih nekoliko godina", dodaje naš sagovornik.

Navodi i da su od trenutka kada je Elektroprenos BiH najavio pokretanje investicija, predvodili inicijativu da domaće kompanije budu što zastupljenjije na ovim projektima. Radi se o investicijama državne kompanije iz sredstava te kompanije, a ne kreditnog zaduženja međunarodne zajednice ili banaka i tu, kako kaže, vidie veliku šansu da se dijelom uključe domaće firme i radna snaga.

Ipak, ističe da tu postoji dosta otpora i prepreka, ali vjeruje da će svi shvatiti da Energoinvest ne treba samo postojati zbog 650 radnika i njihovih porodica nego i zbog državnog strateškog interesa kakav zasigurno ova kompanija zaslužuje zbog svoje tradicije, brenda i budućeg razvoja bh. privrede.   

Ugovorenost posla 100%

Ono što je svakako ohrabrujuće je podatak da Energoinvest u 2015. godini ima ugovorenost od 100%, te da posla itekako ima. U protekle dvije godine Energoinvest d.d. –Sarajevo dobio je velike, kapitalne, projekte za dalekovode 110kV i 400kV u Albaniji. U ovoj zemlji realizuju projekte ukupne vrijednosti oko 60 miliona eura. Krajem prošle godine sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES), potpisali su ugovor vrijedan preko 29 miliona eura, također na projektu izgradnje dalekovoda.

"Na tom tržištu naša kompanija će predvoditi regionalni konzorcij koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 km. U Alžiru radimo na projektima izgradnje trafostanica jačine 400 kV. Riječ je o ugovoru vrijednom preko 52 miliona eura kojeg realizujemo za alžirskog investitora Sonelgaz (Elektroprivreda Alžira). Ovo je najveći projekat Energoinvesta u novijoj historiji. U Kongu smo sa nacionalnim Elektroprenosom potpisali ugovor za izgradnju telekomunikacijske mreže. U Etiopiji smo u posljednjoj fazi izgradnje dalekovoda 230 kV za Elektroprivredu Etiopije. Projekat je vrijedan oko 45 miliona američkih dolara. U 2015. očekujemo dobijanje novih poslova kako u Bosni i Hercegovini tako i na regionalnom i na našim tradicionalnim tržištima u Africi", zaključuje Čengić.

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti