Koliko vrijedi naša, a koliko satnica u Evropi?

21.05.2015. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine
Koliko vrijedi naša, a koliko satnica u Evropi?

U većini država EU su, u poređenju sa BiH, troškovi života veći, ali isto tako treba uzeti u obzir da je ovdje rijetkost, a kod njih pravilo da u jednom domaćinstvu radi više članova.

Ukoliko se pitate zbog čega svaki put zarađenu platu potrošite desetak dana nakon što je dobijete, dovoljno je da uporedite vrijednost naših zarada sa ličnim dohocima u zemljama Evropske unije.

Prosječna neto plata u BiH "teška" je oko 830 maraka, a time satnica iznosi 4,90 KM, što je znatno niže od evropske "sredine".

Istina, u većini država EU su, u poređenju sa BiH, troškovi života veći, ali isto tako treba uzeti u obzir da je ovdje rijetkost, a kod njih pravilo da u jednom domaćinstvu radi više članova.

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu da je već odavno poznato da građane BiH muči besparica i čude se kako uopšte spajaju kraj s krajem.

"Jaz između nas i država EU je jako veliki, a prisutna je i ogromna razlika kod nas kad posmatramo plate u javnom sektoru, te privatnom. Sigurno je da veliki dio građana koji radi teško živi. A najveći problem u državi je nezaposlenost jer je onih koji ne rade mnogo", ističe Dušan Srdić, predsjednik Udruženje potrošača "Reakcija" Banjaluka.

Ova naša analiza, prema riječima Dragane Vrabičić, predsjednice Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, pokazuje u kolikoj krizi živimo.

"Kad pogledamo ovo poređenje, u smislu koliko treba da radimo za kilogram mesa, a koliko drugi, to samo po sebi mnogo govori. O kupovini laptopa i ostalih tehničkih stvari suvišno je i govoriti. Osim toga, kako živimo pokazuju i naše niske plate", navodi Vrabičićeva.

A koliko su nam plate niske lako je zaključiti poređenjem iznosa koji nam, u prosjeku, liježe na tekući račun, sa troškovima života. Prosječna plata nam je, kao što smo naveli, oko 830 KM, a sindikalna potrošačka korpa košta čak 1.860 maraka.

BROJKE

Koliko iznosi satnica (u KM)

Njemačka - 34

Francuska - 33,6

Austrija - 32,6

Italija    - 31,5

Grčka - 16,7

BiH - 4,9

FEN ZA KOSU - Cijena - 30 maraka

Kako bi kupio gotovo najjeftiniji fen za kosu, vrijedan 30 maraka, bh. radnik treba da radi šest sati, a u Italiji je za to dovoljno jedna satnica, koja iznosi oko 31,50 KM.

KILOGRAM MESA - Cijena - 15 maraka

Grci, kojima cijela Evropa pokušava da pomogne zbog krize u kojoj se nalaze, za svoju satnicu mogu da kupe kilogram mesa od 15 maraka, te da im ostane i kusur, a mi moramo da potrošimo ono što zaradimo za tri sata.

MOBILNI TELEFON - Cijena - 150 maraka

Osrednji mobilni telefon, po cijeni od 150 maraka, bh. radnik treba da zarađuje 30 radnih sati, a u Njemačkoj se isti takav uređaj stekne za tek četiri i po sata.

LJETOVANJE - Cijena: 450 maraka

Za najjeftinijih sedam dana ljetovanja na primorju, na primjer u Hrvatskoj, samo za smještaj potrebno je, recimo, 450 maraka, ili 92 bh. satnice. Francuzi tu cifru nakupe za 13 sati rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti